През последните две седмици в САЩ се състояха две ключови политически събития – Националната конференция на Демократическата партия и Националната конференция на Републиканската партия.

И двете мероприятия бяха с една цел – официално да бъдат представени кандидатите за президент на страната от двете партии. Макар и неофициално потвърдени, имената бяха известни. Двете конференции обаче „подпечатаха“ тяхната надпревара за Белия дом.

Демократите издигнаха Джо Байдън за президент, а Камала Харис за вицепрезидент. От своя страна републиканците издигнаха своя кандидат за втори мандат – Доналд Тръмп, а Майк Пенс – за вицепрезидент.

Какви послания отправиха двете страни?

  • Демократите

В по-голямата си част конференцията на демократите се състоя онлайн заради пандемията от коронавируса. Буквално охраната, която пазеше мероприятието беше по-многобройна от гостите, които, в друга ситуация, биха били хиляди.

Снимка: Reuters

В своята реч Джо Байдън обеща да излекува „страдащата нация“ чрез емпатия и добронамереност, пише „Ню Йорк Тайсм“. Най-общо казано – Байдън ще бъде „свестният“ кандидат, който ще събуди САЩ.

Снимка: Reuters

„Този президент (Тръмп) потопи Америка в мрак за много дълго време. Толкова много гняв, толкова много страх, толкова много разделение!“, каза кандидатът за президент на САЩ.

По време на конференцията той засегна 4 кризи, които са превзели Съединените щати и, срещу които обяви, че ще се бори – пандемията, икономическата криза, расовото разделение и климатичните промени.

Снимка: Reuters

Байдън заяви, че, ако бъде избран, ще работи в интерес на гласувалите за него, както и за тези, които са предпочели Тръмп.

  • Републиканците

На републиканската конференция присъстваха значително повече гости, които присъстваха, за да видят повторната номинация на Доналд Тръмп.

Снимка: Reuters

NYT отбелязва, че в своята „много дълга“ реч настоящият президент не е обърнал особено внимание на пандемията, а вместо това е предпочел да говори за заплахата, която Байдън представлява за американската икономика и „величие“.

Изданието пише още, че републиканците са опитали да представят своето събитие като „нормално“ на фона на пандемията – по-близо до хората, повече речи на живо и по-малко предварително записани видеа. Така, например, протече конференцията на Демократическата партия.

Снимка: Reuters

Дали обаче републиканците успяха? – NYT отбелязва, че много от говорителите, като висшият икономически съветник на Тръмп – Лари Кудлоу, са говорили за коронавируса в минало време. Същото важи и за държавния глава, който отчасти коментира болестта, отнела живота на 180 000 американци и всичко това на фона на размириците, предизвикани от убийствата на чернокожите Джордж Флойд, Бриона Тейлър и скорошната стрелба срещу Джейкъб Блейк.

„Джо Байдън не е спасителят на американската душа. Той е разрушителят на американския бизнес и, ако получи шанса, ще бъде разрушителят на американското величие“, заяви Тръмп.

Опитите на Тръмп да достигне до чернокожото население

Всяка вечер републиканци излизаха и говореха за своите връзки с чернокожото население на страната – както човешки, така и политически. Защо обаче републиканците отделиха от ценното време, с което разполагаха, за да се насочат към електората, който е най-верен на демократите?

Снимка: Reuters

Според „Ню Йорк Таймс“ отговорът е двустранен: „Кампанията на Тръмп вярва, че може да направи пробив сред чернокожите избиратели, особено при мъжете, като това ще им помогне в дадени щати. Поддръжниците на г-н Тръмп също така са наясно с критиките, че президентът използва расистки език. В това отношение републиканската конференция се опита да изолира президента от тези опасения – така че да не откаже определени хора да гласуват втори път за него“.

Предварителните сондажи

Предварителни сондажи на национално ниво дават не значителна, но солидна преднина на Байдън пред Тръмп. Както обаче през 2016 г. стана ясно – не винаги преднината гарантира победата. Преди 4 г. Хилари Клинтън получи близо 3 млн. гласове повече от Доналд Тръмп, но електорите от Избирателната колегия, издигнати от всеки щат, избраха именно бизнесмена за президент.

Важна е битката за т.нар battleground states – „зоните на битка“ – където невинаги е ясно кой ще спечели, за разлика от „твърдите“ щати, които са или на републиканците, или на демократите.

Снимка: Reuters

Всеки щат има определен брой електори спрямо населението си. Общо 538 електора избират президента на САЩ – т.е необоходими са 270 гласа, за да има победител.

Броят на електорите е равен на общия брой гласуващи членове на Конгреса – 435 представители, 100 сенатори и 3-ма електори от Окръг Колумбия.

Снимка: Reuters

Сред „зоните на битка“ са – Аризона, Флорида, Джорджия, Айова, Мичиган, Минесота, Невада, Ню Хемпшир, Северна Каролина, Охайо, Пенсилвания, Тексас, Вирджиния и Уисконсин. Би Би Си пише, че от гореизброените 14 – Байдън има преднина в 10 от тях. За сравнение, през 2016 г. Тръмп е спечелил 10 от тях.

Колкото повече наближава 3 ноември, битката между двамата кандидати за президент на САЩ ще става по-ожесточена, имайки предвид настоящата обстановка около коронавируса, последиците от него и продължаващите протести в страната.

Предстои интересно съревнование, чиито край съвсем не е ясен.