Доналд Тръмп е официалният кандидат за президент на републиканците. Партийната им конференцията се проведе в Шарлот, Северна Каролина. За вицепрезидент беше номиниран Майк Пенс. 

Събитието е полуприсъствено заради COVID пандемията. Първата вечер предложи масова защита на републиканците за действията на Тръмп по отношение на коронавирусната пандемия. Това е една от темите, по които той получава ниски оценки в социологическите проучвания и атаки от страна на демократите. 

На конференцията присъстваха още Доналд Тръмп-младши и Мити Хели – бившият посланик на САЩ в ООН. Тя говори за успешната външна политика на досегашния държавен глава, според нея. 

Синът на Тръмп директно атакува опонента на баща си Джо Байдън, като каза, че той иска да отмени данъчните облекчения, въведени от Тръмп.   

„Байдън обещава да вземе пари от вашите джобове и да ги върне в блатото. Това всъщност има смисъл, като се има предвид, че той е чудовището от Лохнес. За последния половин век, той се спотайва в него. От време на време си показва главата, за да се кандидатира за президент. После пак се скрива и не прави нищо. Така че, ако търсите надежда, погледнете човека, който направи това, което провалената администрация на Обама-Байдън никога не успя и построи най-великата икономика, която нашата страна някога е виждала“, посочи Доналд Тръмп-младши. 

Според експертите на „Ню Йорк Таймс“, които проверяват в реално време фактите в речите на говорещите, повечето от думите по отношение на действията на Доналд Тръмп по време на пандемията и част от атаките му срещу Байдън – в голямата си част са били неверни или подвеждащи. 

Синът на Тръмп описа „една социалистическа Америка при режима на Джо Байдън". Републиканците и официалният кандидат за президент обещаха позитивен тон в предизборната им кампания, но още първата му реч беше пълна с обвинения срещу опонентите му и медиите.     

„Те се опитват да открадната изборите, както предния път – когато ни шпионираха и ние ги хванахме. Това включва президента Обама и Байдън. Нашата страна може да отиде в ужасна, ужасна посока или в още по-велика посока. Преди заразата да дойде от Китай, ние бяхме тръгнали натам. Бяхме тръгнали в посока, която не сме виждали никога преди. Най-успешната икономика в историята на нашата страна“, каза Тръмп. 

Конференцията на републиканците продължава. Освен политици, в нея участие ще вземат звезди от шоубизнеса и обикновени граждани на САЩ.