Републиканската партия в САЩ започна своята партийна конференция, на която официално номинира Доналд Тръмп за свой кандидат-президент на изборите през ноември.

Настоящ държавен глава, бивша риалити звезда и телевизионен продуцент, конференцията на републиканците в щата Северна Каролина обещава да е по-интересна и оптимистична от тази на демократите миналата седмица.

На нея обаче ще липсват холивудски звезди и музиканти. Там ще бъдат обикновени хора, които ще разкажат как политиките на Тръмп са им помогнали. Но много от тях всъщност ще подсилят усещането за културни войни в американското общество за теми като расизма, притежанието на оръжие и аборта.

Въпреки ограниченията заради COVID-19 републиканците се опитват да проведат форум, който действително да прилича на конференция, а не само виртуални речи.

336 делегати се събраха в Шарлот, за да номинират Тръмп за втори мандат. Преди да се качат на самолета и след като се настанят в хотела, те бяха подложени на тестове за коронавирус.

Всяка вечер на партийната конференция ще говори някой от семейство Тръмп, а президентът отново ще наруши традицията и ще се появи също всяка вечер. Той обещава позитивна конференция.

В четвъртък Доналд Тръмп ще приеме официално номинацията от Белия дом - избор, който е противоречив заради закона, забраняващ държавни ресурси и персонал да се използват за партийни нужди.

Междувременно имаше разместване в администрацията – старшият съветник и бивш шефка на предизборния щаб на Тръмп през 2016 г. Келиан Конуей напуска, за да прекара повече време със семейството си.

През уикенда стана ясно, че една от дъщерите ѝ ще поиска от съда да ѝ отнеме родителските права. Децата и съпругът ѝ Джордж са върли противници на Доналд Тръмп и не го крият. А през уикенда изтече и запис на сестрата на президента, в който тя казва, че Тръмп няма принципи.

Предвиден е и протест срещу републиканците и президента. А в щата проучванията показват еднакъв резултат за Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън, така че битката ще е оспорвана.

Северна Каролина е ключов с 15 гласа в електоралния колеж, който всъщност избира президента на Съединените щати.