Главният съветник на американския президент Доналд Тръмп – Келиан Конуей съобщи, че напуска поста си в Белия Дом. Причините, които посочва, са лични. Конуей обяви решението си в официално изявление, публикувано в „Туитър“.

„Това решение е изцяло моят избор и моят глас. В даден период ще съобщя бъдещите си планове. Засега, за мен и моите деца ще е по-малко драма и повече време с мама", казва тя. 

Новината тя обяви часове преди републиканците да номинират официално Доналд Тръмп за втори президентски мандат. През 2016 г. дългогодишната привърженичка и дясна ръка на Тръмп беше основният двигател на предизборната му кампания, пише "Ройтерс". 

Снимка: Reuters

Дъщеря ѝ Клаудия публикува в „Туитър“ тази неделя, че „професията на майка ѝ е съсипала живота ѝ“. След като поста събра изключително много внимание, се превърна и в причината Конуей да се оттегли с решението да посвети повече време на своите деца.

За разлика от нея, съпругът ѝ Джордж е основател на проекта „Линкълн“, чиято основна цел е да попречи на Тръмп да бъде преизбран тази година. Разногласията между двойката не са пречка за тях да останат обединени около децата си, споделя Конуей. Затова и тя взима решението да постави семейството си на първо място във времена на пандемия, въпреки че се оттегля в решаващ момент от кампанията за президентските избори през ноември.

„Ще напусна Белия Дом в края на този месец. Джордж също ще направи някои промени. Не сме на едно мнение за много неща, но сме обединени около това, което е най-важното: децата. Четирите ни деца са тийнейджъри, които започват новата учебна година в средно училище и гимназия и ще бъдат онлайн в следващите няколко месеца. Както милиони родители в страната сме наясно, че да ходиш на училище от вкъщи изисква известен контрол и внимание, които са също толкова нестандартни, колкото и днешните времена.“

През последните четири години 53-годишната Келиан Конуей не веднъж бе под прицела на медиите. След встъпването си в длъжност, тя остава в историята с фразата „алтернативни факти“, която използва, за да оправдае обявения от Белия Дом преувеличен брой присъстващи на събитието в деня на президентската клетва. Година по-късно в интервю тя цитира несъществуващо масово нападение, за да оправдае ограниченията за имиграция на администрацията.

Снимка: Reuters

Няколко пъти е била обвинявана и в нарушение на американски закон, който забранява на длъжностни лица, освен президента и вицепрезидента, да участват в политическа дейност от всякакъв род. Въпреки това Конуей нито веднъж не беше свалена от длъжност, за да поеме отговорност за действията си. Вчера тя заяви, че доброволно напуска своя пост на главен съветник.