В Съединените щати Джо Байдън прие номинацията за кандидат-президент на демократите.  Това стана в четвъртата вечер на тяхната виртуална партийна конференция.

Сърцето и душата на американската нация са заложени на изборите тази година. Така Джо Байдън представи избора, който трябва да направят американците през ноември. Той обеща, че ще бъде президент на всички – ще работи усърдно за тези, които са го подкрепили и за тези, които не са гласували за него, в опит за пореден контраст с Доналд Тръмп.

След пет десетилетия в политиката и от третия опит - Байдън ще участва в битката за Белия дом. В речта си редуваше тъжни констатации и предупреждения, оптимизъм и страст, Байдън атакува Доналд Тръмп без нито веднъж да го назове по име.

„Този президент потопи Америка в мрак за много дълго време. Толкова много гняв, толкова много страх, толкова много разделение!“, каза кандидатът за президент на САЩ.

Байдън описа 4 кризи, които са превзели Америка - пандемията, икономическата криза, расовото разделение и климатичните промени – определяйки изборите през ноември като жизненоважни. „Това ще определи как Америка ще изглежда за много, много дълго време. Характерът е на бюлетината, съпричастността е на бюлетината, благоприличието, науката, демокрацията - те всички са на бюлетината“, допълни той.

Байдън обвини Тръмп, че застрашава сигурността на Америка. За финал противникът на Тръмп призова американците да действат. Обикновено след партийната конференция кандидатите тръгват по срещи с избирателите, но заради пандемията – кампанията продължава в предимно виртуален формат.

Докато течеше речта на Байдън, Доналд Тръмп написа в "Tуитър": "За 47 години Джо не направи нито едно от нещата, за които говори. Той никога няма да се промени, само думи!". Тръмп ще има възможността да представи своята визия за Америка другата седмица, когато започва партийната конференция на републиканците.