Демократите номинираха Камала Харис за кандидат за вицепрезидент на Съединените щати. Така вече официално Джо Байдън и тя са двойката на Демократическата партия за Белия дом.

Това беше историческа нощ в политическата история на САЩ - за първи път жена с баща от Ямайка и майка от Индия е кандидат за втория пост в държавата.

Камала Харис отпадна на първичните избори на демократите за президент, но Джо Байдън ѝ даде своя вот за поста вицепрезидент. В речта си, с която прие номинацията, Харис призова да се гласува за Байдън и визията, която екипът им ще защитава.

„Визия за нашата нация като обична общност, където всички са добре дошли независимо от това как изглеждат, от къде идват и кого обичат. Страна, в която може би не сме винаги съгласни с всичко, но се обединени от фундаменталния принцип, че всяко човешко същество заслужава състрадание, достойнство и уважение“, каза тя.

Остри критики към политиката на сегашния президент отправи предшественика му в Белия дом, както и бившият му съперник за поста на последните избори.

Барак Обама се върна на политическата арена и нанесе удар по Доналд Тръмп, нарушавайки традицията бивши президенти да не критикуват настоящия. Но посланието на Обама беше категорично - Тръмп застрашава демокрацията.

Барак Обама избра за фон музея на американската революция във Филаделфия - родното място на американската демокрация:

„За близо 4 години той не показа никакъв интерес към работата, никакъв интерес за намиране на обща позиция, никакъв интерес да използва уникалната сила на своя пост, за да помогне на останалите, освен на себе си и на своите приятели. Няма интерес да приеме президентството като нещо повече от риалити шоу, което може да използва, за да привлече вниманието, за което жадува“, заяви пък бившият държавен глава.

Третата вечер на демократите беше нощта на жените.

Коментар имаше от председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, сенатор Елизабет Уорън и бившия държавен секретар и кандидат за президент Хилари Клинтън.

Клинтън, която не успя да стане първата жена-президент на Съединените щати, предаде виртуално щафетата на Камала Харис и призова хората да гласуват и припомни своя горчив опит.

„Спомням си през 2016 когато Тръмп попита - Какво може да загубите? Сега вече знаем - нашата здравна система, нашите работни места, дори нашите любими хора. Нашето лидерство в света и дори нашите пощи. Но нека насочим погледите си по-далеч от това да извадим един мъж от Белия дом. Джо Байдън и Камала Харис ни дават много повече причини, за да гласуваме за тях“, сподели бившата първа дама.

Под виртуални аплодисменти Камала Харис влезе в историята, приемайки номинацията за вицепрезидент.

Тя успя ясно и кратко да обобщи основните проблеми пред Съединените щати сега:

"Този вирус няма очи, но знае точно как ние се виждаме едни други и как се отнасяме помежду си. И за да е ясно - няма ваксина срещу расизма".

И даде да се разбере, че е готова да се изправи срешу сегашния президент:

"Провалът на Доналд Тръмп като лидер струва животи и препитанието на хората". 

В третия ден от конгреса си Демократите предложиха решения за справяне с основни проблеми в страната, като контрола на оръжията, климатичните промени, правата на мигрантите, безработицата и икономическите проблеми заради пандемията.

Речта на Харис беше нейната визитка пред Америка - дъщеря на имигранти от Ямайка и баща от индийски произход, които се запознават на протест за граждански права, тя е бивш главен прокурор на Калифорния.

Харис нанесе един от най-силните удари срещу Байдън по време на вътрешнопартийните дебати, но въпреки това той я избра за вице - за да постави още един контраст между него и Тръмп, който не търпи критики.

Утре вечер Джо Байдън ще произнесе своята реч, с която ще приеме официално номинацията на Демократическата партия за кандидат-президент. Това е неговият трети опит за президентското място.