В Съединените щати Джо Байдън е вече официално кандидат-президентът на Демократите. Той ще се изправи в битката за Белия дом срещу Доналд Тръмп.

В първите две вечери на конференцията всички участници предложиха абсолютна критика на управлението на Доналд Тръмп. Към демократите се присъединиха и серия видни републиканци, сред които и бившият държавен секретар от времето на Джордж Буш-младши Колин Пауъл.

Въпросът е дали анти-Тръмп стратегията е достатъчна за победа през ноември.

Улиците на Милоки са празни. Малцина са тези дошли да подкрепят Джо Байдън или пък да протестират, а Уисконсин беше един от трите щата, който направи Тръмп президент през 2016 г. с едва 0,2% преднина.

„За мен това, което се случва с коронавируса, показва тоталната некомпетентост на Доналд Тръмп да управлява страната. Той няма никаква работа да бъде президент. Той не е квалифициран за това“, заяви Брус Хелп, привърженик на Джо Байдън.

Това е и посланието от почти всички участници във виртуалната партийна конференция.

„Президентските избори са най-важното интервю за работа. Във времена като днешните Овалният кабинет би трябвало да е команден център. Вместо това той е център на бурите и хаоса“, коментира Бил Клинтън, президент на САЩ (1993–2001).

В емоционална реч д-р Джил Байдън представи човекът и съпругът Джо Байдън, преживял няколко трагедии - загубата на първа му съпруга и сина Бо.

„Как поправяте отново едно счупено семейство? По същия начин, по който обединявате и една нация – с любов, разбирателство, малки жестове на доброта, със смелост и непоколебима вяра“, заяви д-р Джил Байдън съпруга на Джо Байдън.

Довечера демократите ще слушат онлайн кандидата за вицепрезидент Камала Харис, Хилари Клинтън и Барак Обама.

Заради пандемията партийната конференция е в необичаен формат - официално базирана в Милоки, Уисконсин, но всички участници се включват виртуално.

За да избегнат пътуванията, Камала Харис и Джо Байдън ще приемат номинациите си от Уилмингтън, щата Делауеър, където живее бившият вицепрезидент.