Начало на предизборната кампания в Съединените щати. Тази нощ започна партийният конгрес на Демократическата партия, на който Джо Байдън официално ще бъде номиниран за кандидат за президент.

Безпрецедентно – без балони и конфети, четиридневният форум се провежда онлайн в контекста на пандемията. Водеща на първата вечер беше актрисата Ева Лонгория, а очаквано звездата беше бившата първа дама Мишел Обама. 

С колие на врата с думата "Гласувай" тя изнесе емоционална реч с остри атаки срещу Доналд Тръмп.

„Знаете, че аз мразя политиката, но знаете и колко много държа на тази нация, на всички наши деца. И ако мислите, че нещата не биха могли да се влошат още повече, повярвайте ми – могат и ще се влошат, ако не предизвикаме промяна. Ако таим надежда да сложим край на този хаос, трябва да гласуваме за Джо Байдън, сякаш животът ни зависи от това“, каза Мишел Обама, бивша първа дама на САЩ.

Четирима високопоставени членове на Републиканците изоставиха партийната лоялност и се обявиха в подкрепа на Байдън.

Снимка: EPA

Същото направи и неговият бивш най-яростен съперник в надпреварата за президентската номинация на демократите – определяният като крайноляв Бърни Сандърс.

„По време на сегашния мандат немислимото се превърна в нормално, авторитаризмът пусна корени в нашата страна. Настоящият президент е не само заплаха за нашата демокрация. 

Отхвърляйки науката, той постави живота и здравето ни в риск. Нерон е свирил на цигулка, докато Рим е горял. Тръмп играе голф“, заяви Бърни Сандърс, сенатор от Върмонт.

Снимка: EPA


Видеоучастие в конгреса взеха и обикновени граждани, сред които братът на чернокожия Джордж Флойд, загинал при полицейски арест през май.