Старт на предизборната кампания в Съединените щати - започна партийната конференция на Демократическата партия, на която Джо Байдън официално ще бъде номиниран за кандидат за президент.

Форумът ще продължи четири дни и ще се проведе основно онлайн заради пандемията. Акцентите са речите на видни демократи. В първия ден на конференцията подкрепа за Байдън изразиха бившият му съперник в надпреварата за номинацията – Бърни Сандърс и бившата първа дама Мишел Обама.

Снимка: Reuters

Обикновено на партийното събрание има хиляди делегати, журналисти и привърженици. Този път обаче заради коронавируса хора нямаше. В първата вечер разговорите продължиха два часа. Основни теми бяха COVID-19 и расовата несправедливост.

Снимка: Reuters

Демократи и четирима републиканци се обединиха за една цел -всички срещу Тръмп и за Джо Байдън. Социалистът Бърни Сандърс пък ще има предизвикателството да накара своите привърженици да гласуват за бившия вицепрезидент.

„Познавам Джо, той е дълбоко почтен човек. Ръководен от вярата. Беше изключителен вицепрезидент. Знае какво е необходимо, за да се справи с икономиката, да отблъсне пандемията и да поведе страната. И умее да слуша. Ще казва истината и ще вярва на науката“, сподели бившата първа дама.

Снимка: Reuters

Тя критикува и настоящия президент Доналд Тръмп. Тя го определи като некомпетентен президент.

„Всеки път, когато търсим в Белия дом някакво лидерство, утешение или някакво подобие на стабилност, това, което получаваме е хаос, разделение и пълна липса на емпатия“, твърдо заяви съпругата на президента Барак Обама.

Снимка: Reuters

Очаква се утре да говори съпругата на Байдън, а официално номинацията ще бъде приета от бившия вицепрезидент в четвъртък.