Изборната надпревара за президент в Съединените щати навлиза във финалната си права. Тази седмица Демократичната партия ще номинира официално своите кандидати.

Снимка: Reuters

Конгресът започва в Милуоки, щата Уисконсин след часове в условията на пандемия. Когато преди година и половина демократите избраха града, очакваха над 50 000 посетители - делегати, журналисти, привърженици. На Източното крайбрежие трябваше да пристигнат и партийните величия – Бил Клинтън, Барак Обама, Бърни Сандърс, Джо Байдън и други.

Снимка: Reuters

На място обаче има едва няколко стотин души, които отговарят за техническото излъчване на изцяло виртуалната конференция. Въпреки това части от града са блокирани – поставени са огради, улици са затворени. Има и засилено присъствие на „Сикрет сървис“ и полицията.

Според ново проучване на CNN надпреварата между Джо Байдън и Доналд Тръмп е по-оспорвана от всякога. Преднината на бившия вицепрезидент е само 4%, въпреки че други проучвания от днес му дават повече - между 9% и 12%.

Снимка: Reuters

Джо Байдън официално ще приеме своята номинация в четвъртък, а ден преди това ще го направи и Камала Харис - изборът му за вицепрезидент.
Демократите очакват партийната конференция да се гледа от милиони хора и да даде тласък за подкрепата на кандидатската двойка.

Снимка: Reuters

Тази вечер избирателите ще чуят виртуално от Бърни Сандърс и бившия републикански губернатор Джон Кейсик, който подкрепя Байдън, а не Тръмп.

Звездата на вечерта ще е бившата първа дама Мишел Обама.