Джо Байдън официално беше номиниран от Демократическата партия за кандидат-президент на САЩ. Това стана ясно във втория ден от конгреса на партията в Милуоки, щата Уисконсин. Бившият вицепрезидент ще приеме номинацията утре, а през ноември ще се изправи срещу републиканеца и настоящ държавен глава Доналд Тръмп.

Преди да стигне до надпреварата за Белия дом, обаче, зад Байдън стои дълга политическа кариера, съпътствана от възход и падение, както и тежки лични драми. Сега, на 77 години, той е побелял, но най-сетне на пилотското място, начело на кампанията президентът Доналд Тръмп да бъде изместен от Овалния офис.

Кой е Джоузеф Робинет Байдън?

Джо Байдън е прекарал по-голямата част от живота си на служба във Вашингтон, като сенатор от Демократическата партия и вицепрезидент. Предишните опити да стане президент или се проваляха на ранен етап или така и не стартираха.

Снимка: Getty Images

Байдън е дългогодишен сенатор от щата Делауеър. През 2008 г. той става вицепрезидент, на Барак Обама. Тогава беше възприеман като прагматичен и почтен човек - религиозен, но умерен, който може да привлече избирателите от работническата класа, и високо ценен заради външнополитическия си опит. Времето, прекарано на Капитолия, беше ценено, тъй като постигането на законодателни споразумения е деликатен танц, който препъва новаците и може да провали президенти, предаде БТА.

Той също така редовно гостуваше в токшоута и беше свикнал с медиите въпреки склонността си да прави гафове, които му навличаха неприятности. Байдън обаче имаше и известен чар, който му позволяваше да намира изход от задънените улици, които сам е създал.

Снимка: Getty Images

През 1987 г. надеждата му да стане президент бързо се стопи, когато доста достоверно беше обвинен в плагиатство заради реч по време на кампанията за първичните избори. През 2008 г. неговото изявление, че Обама още не е готов да бъде президент, му се върна тъпкано по време на изборите.

Драмите в живота му

През 2016 г. той предпочете да не се кандидатира след осем години на вицепрезидентския пост, след като синът му почина от рак. Тогава той реши да прекара известно време с внуците си. Това беше поредната лична трагедия за Байдън.

Първата му съпруга и дъщеря му загиват в автомобилна катастрофа през 1972 г. Синовете му са тежко ранени. Въпреки това той заема мястото си в Сената, но всеки ден пътува до Вашингтон до дома си в Делауеър, така че всяка вечер да вижда момчетата си.

Снимка: Getty Images

Пътуването му с влак става нещо ката легенда и увеличава популярността му. То все още са използва от сегашния му предизборен щаб, за да му придаде имидж на „обикновен човек“, и до известна степен компенсира гафовете му.

Грешките, за които не се извини

По същия начин коалицията, която е събрал (и се надява, че тя представлява широк политически спектър) на практика, може би неохотно, преглътна обвиненията за „опипване“ на жени, които преследваха Байдън и за които той никога не се е извини напълно.

Снимка: Getty Images

Миналото му включва и законопроект за борба с престъпността, който според прогресистите е допринесъл за ръст на затворническите присъди, и председателстването на спорното изслушване на Анита Хил за сексуалния тормоз - епизод в Конгреса, на който сега либералите гледат лошо.

Настоящата му кампания изглежда цели да не генерира скандали и да бъде привлекателна за широка база, без да обиди никого, което някои коментатори нарекоха „ванилена“, или умишлено скучна. В известен смисъл това го представя като точно обратното на Тръмп.

Снимка: Getty Images

Къде волно, къде неволно, Джо Байдън успява да привлече американските гласоподаватели с чара си. Това личи и от четиримата републиканци, които го подкрепиха на конференцията в Уисконсин. Показателно е, че и бивши президенти като Бил Клинтън и Джими Картър го хвалят.

Дали ще успее да заеме поста на президент на Съединените щати - предстои да разберем. Предварителните сондажи все пак му дават преднина пред Доналд Тръмп.

Източник: БТА