С избора на Камала Харис за свой кандидат-вицепрезидент Джо Байдън дава сигнал за следващата посока на развитие на политиката на Демократическата партия в САЩ. Харис е представител на следващото поколение, заяви бившият посланик на България във Вашингтон Елена Поптодорова в „Тази сутрин“.

„Беше известно, Байдън каза, че ще избере жена за свой вицепрезидент. Имаше много спекулации коя ще бъде тя, но според наблюдателите той е направил правилния избор“, казва Поптодорова.

Байдън възприема себе си от самото начало като преходен в американската политика  кандидат и вероятен президент. Това първоначално е било в негов ущърб, но сега е в неговата полза, смята бившият български посланик в САЩ.

Снимка: btvnovinite.bg

От времето на Бил Клинтън ролята на вицепрезидентът в американската политика се засилва все повече и това става най-видно при Дик Чейни и Джордж Буш-младши, отбеляза Поптодорова.

Според последните социологически проучвания в САЩ на една от най-уважаваните агенции Байдън вече води с 6%, докато преди обявяването на кандидат-вицепрезидента си е водил само с 3%.

Издигането на Камала Харис е и заявка за промяна във външната политика на САЩ при победа на Байдън на президентските избори и показва „желание за коригиране на външнополитическия курс на Тръмп“. Фактът, че Харис има индийски корени е един намек за изграждане на отношения и подаване на ръка към Делхи, смята  българският дипломат.

Все пак няма как Байдън да пренебрегне наследството на предишната администрация във външната политика и една от продължаващите тенденции, ако той влезе в Белия дом, ще бъде искането за справедливото споделяне на цената за отбраната на НАТО между страните членки, отбеляза Поптодорова.

Какво още прогнозира бившият ни посланик във Вашингтон, вижте във видеото.