С избора на Камала Харис за свой кандидат-вицепрезидент Джо Байдън дава сигнал за следващата посока на развитие на политиката на Демократическата партия в САЩ. Харис е представител на следващото поколение, заяви бившият посланик на България във Вашингтон Елена Поптодорова в „Тази сутрин“.

„Беше известно, Байдън каза, че ще избере жена за свой вицепрезидент. Имаше много спекулации коя ще бъде тя, но според наблюдателите той е направил правилния избор“, казва Поптодорова.

Байдън възприема себе си от самото начало като преходен в американската политика  кандидат и вероятен президент. Това първоначално е било в негов ущърб, но сега е в неговата полза, смята бившият български посланик в САЩ.

Снимка: btvnovinite.bg

От времето на Бил Клинтън ролята на вицепрезидентът в американската политика се засилва все повече и това става най-видно при Дик Чейни и Джордж Буш-младши, отбеляза Поптодорова.

Според последните социологически проучвания в САЩ на една от най-уважаваните агенции Байдън вече води с 6%, докато преди обявяването на кандидат-вицепрезидента си е водил само с 3%.

Издигането на Камала Харис е и заявка за промяна във външната политика на САЩ при победа на Байдън на президентските избори и показва „желание за коригиране на външнополитическия курс на Тръмп“. Фактът, че Харис има индийски корени е един намек за изграждане на отношения и подаване на ръка към Делхи, смята  българският дипломат.

Все пак няма как Байдън да пренебрегне наследството на предишната администрация във външната политика и една от продължаващите тенденции, ако той влезе в Белия дом, ще бъде искането за справедливото споделяне на цената за отбраната на НАТО между страните членки, отбеляза Поптодорова.

Какво още прогнозира бившият ни посланик във Вашингтон, вижте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!