Камала Харис официално беше номинирана за кандидат за вицепрезидент на Съединените щати. Така тя се превръща в първата цветнокожа жена, която ще се състезава за този пост. Така се формира и двойката, която ще води надпреварата с републиканците за Белия дом – Джо Байдън и Харис.

Снимка: Reuters

Нейната номинация дойде в третата вечер от конгреса на партията в Милуоки. Вчера беше номинацията на Байдън. Във „вечерта на жените“ речи и послания отправиха Нанси Пелоси, Елизабет Уорън, както и кандидатът за президент през 2016 г. Хилари Клинтън.

"Гласувайте, сякаш животът и прехраната ви зависят от това, защото е така", каза бившата първа дама, бившият държавен секретар и първата жена, номинирана за президент от една от двете големи партии Клинтън.

Снимка: Reuters

Клинтън заяви, че много хора са ѝ казвали през последните четири години как не са осъзнавали колко опасен е Доналд Тръмп и как искали да върнат времето назад и да гласуват. "Е, това не трябва да са поредните избори, след които да повтаряме "щях, можех, трябваше", заяви тя.

Тя изрази увереност, че именно Байдън и Харис са правилният избор в надпреварата за Белия дом.

Чухме и държавният глава Барак Обама, който остро критикува Доналд Тръмп. Той заяви, че се е надявал настоящият президент да покаже интерес и да приеме работата си на сериозно, но не е успял.

Снимка: Reuters

Призивите в третата вечер от конференцията бяха за гласуване на фона на пандемията.

Снимка: Reuters

В своето изказване Камала Харис говори за икономиката, коронавируса и расизма. Тя заяви, че ваксина за расизма няма. Шансът за Харис е да мотивира младите хора, които бившият президент Обама успя да привлече.

55-годишният сенатор от Калифорния е първата цветнокожа жена, номинирана за този пост от някоя от двете големи партии в САЩ. Тя отпадна на първичните избори на демократите за президент, но бе избрана миналата седмица от победителя Джо Байдън за негова подгласничка.

Снимка: Reuters

"Сега имаме президент, който превръща трагедиите ни в политическо оръжие. Джо ще бъде президент, който превръща предизвикателствата пред нас в цел", каза още Харис.