Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обмисля да приеме ваксина срещу коронавируса по ускорена процедура преди президентските избори през ноември. Един от възможните продукти е съвместната разработка на фармацевтичната компания „АстраЗенека“ и университета в Оксфорд, съобщава „Файненшъл Таймс“, като се позовава на три различни източника.

За да се заобиколят регулаторните стандарти, Администрацията по храните и лекарствата в САЩ може да използва разрешение за спешна употреба. Според него, ако началните клинични тестове на британската ваксина са успешни, тя ще може да бъде въведена през октомври. Същото разрешение беше използвано и за да се одобри лечението на COVID-19 с плазма.

Американските научни агенции предвиждат 30 000 участници като долен праг, необходим за одобряване на препарат срещу коронавируса. „АстраЗенека“, обаче, има едва 10 000 доброволци в своето предварително проучване във Великобритания. По-мащабното тестване на фармацевтичната компания ще бъде завършено след първоначалните резултати и евентуалното разпространение на ваксината в САЩ.

Предложението за ускорено одобрение поражда притеснения у експерти за безопасността на препарата.

Политиката преди безопасността

Според анализатори сигуряването на ваксина преди президентските избори в САЩ през ноември ще даде възможност на Доналд Тръмп да намали критиката към справянето си с пандемията. Той беше обвинен многократно за неадекватното справяне с коронавируса, който отне живота на повече от 170 000 американци. Основният опонент на Тръмп Джо Байдън определи действията му като „най-лошото представяне от всички нации“ в речта си по време на националната конвенция на Демократическата партия.

Ускореното приемане на ваксина, без да е преминала всички нива на изследвания ,в името на политическия успех, обаче, може да доведе до нова здравна криза и до намаляване на доверието към евентуална бъдеща ваксина както в САЩ, така и по света.

Първата страна, която регистрира ваксина срещу COVID-19 беше Русия. „Спутник V“ беше одобрена, без да премине всички клинични тестове, но и превърна Русия в първенец в международната надпревара за откриване на начин за справяне с пандемията. Много учени, обаче, изразиха притесненията си за безопасността и ефикасността на препарата, именно заради прибързаните действия с цел политически престиж и пропаганда.