Светът върви към затопляне с над 1,5 градуса по Целзий на година. Това показва анализът на Paris Equity Check. В него се казва още, че независимо от опитите на повечето богати страни и на много от развиващите се икономики да ограничат високите емисии на парникови газове, температурите продължават да се покачват бързо.

"Предизвикателството пред глобалния юг е да остане зелен и след 2030 г.", каза Ян Робиу де Понт, водещ изследовател в Paris Equity Check.

Той припомни, че досегашното затопляне от едва 1,2 градуса по Целзий отприщи вълна от смъртоносни и скъпоструващи екстремни метеорологични явления - от горещини и суша до наводнения и тропически бури, които стават още по-разрушителни заради покачването на морската вода. 

Проблемът е, че светът вероятно ще стане с поне 5 градуса по-топъл до края на века. Годишните средни световни температури вероятно ще бъдат поне 1 градус над нивата, които са били преди индустриалната епоха и ще продължат да се покачват стремглаво в периода между 2020 г. и 2024 г. Това пък показва дългосрочна прогноза на експерти от британската метеорологична служба.

Прогнозата за климата също така предвижда, че ще има засилено затопляне на Арктика в сравнение с други региони по света и ще има повишен риск от бури в Атлантическия океан. Освен това се посочва, че тази година много части от Южна Америка, Южна Африка и Австралия вероятно ще бъдат по-сухи от близкото минало.