Рекордни температури, бушуващи пожари, опустошителни наводнения и нестихващи земетресения… и 2022 г. бе обгърната от екстремни метеорологични явления, които отнеха човешки животи, нанесоха икономически удар на пострадалите държави и разделиха семейства завинаги.

На този фон за пореден път световните лидери се събраха, за да обсъдят климатичните промени. В опит да намерят решение на последиците от вредното въздействие на човечеството на срещата на върха на ООН COP27 в Египет беше сключено историческо за размерите си споразумение. Според него богатите държави ще плащат на по-бедните за щетите и икономическите загуби, причинени от изменението на климата.

Най-голямата победа в областта на климата след Парижкото споразумение?

С подобно споразумение сякаш се слага край на почти 30-годишното очакване на държавите, понасящи огромните климатични въздействия, пише Би Би Си.

Тазгодишните преговори в Шарм ел-Шейх бяха близо до провал и се проточиха с два дни. Въпреки това обаче беше договорен "фонд за загуби и щети".

Това е огромно символично и политическо изявление от страна на развитите страни, които дълго време се съпротивляваха за създаването на подобен фонд и на миналогодишната среща в Глазгоу не успяха да постигнат споразумение. То може да се разглежда и като най-важния напредък в областта на климата след Парижкото споразумение от 2015 г.

Фондът за загуби и щети обаче продължава да е свързан с много неизвестни като, например, какви ще бъдат критериите за изплащане на средства, както и откъде ще дойдат парите и дали ще бъдат достатъчни?

Крачка назад - до решение за изкопаемите горива не се стигна

Обединеното кралство, страните от ЕС и Нова Зеландия напуснаха Египет недоволни от компромисите по отношение на изкопаемите горива и ограничаването на изменението на климата, допълва британската медия.

Окончателното всеобхватно споразумение не включва ангажименти за "поетапно спиране" или намаляване на използването на изкопаеми горива. То също така включва двусмислени нови формулировки относно "енергията с ниски емисии". Според експерти това може да отвори вратата за това някои изкопаеми горива да се считат за част от бъдещето на зелената енергия.

Държавите от Г-20 искат светът спешно да намали използването на изкопаеми горива. Развиващите се страни като Индия или тези, които зависят от петрола и газа, се противопоставят, защото искат да експлоатират своите запаси - така, както западните страни са го правили в миналото, пише Би Би Си.

Ще успеем ли за задържим нивата на глобалното затопляне до 1,5°?

На срещата за климата в Египет стана ясно и че има вероятност през следващите пет години да надхвърлим границата от 1,5° за повишаване на температурата в сравнение с прединдустриалните времена܄(б.р. от периода 1850-1900 г.). Вероятно ще я преминем трайно до 2031 г.

Според доклад на Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC) подобно прекрачване на границата може и да доведе до широко разпространени опустошения и екстремни метеорологични условия. За да се постигне тази цел, е необходимо дълбоко намаляване на вредните емисии с 45% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2010 г.

Непостигането на напредък за намаляване използването на изкопаемите горива допълнително засили опасенията за предизвикване на необратимо глобално затопляне, което ще доведе до катастрофални промени за земното кълбо.