Глобалното затопляне може да преобърне хода на човешката история, като измени условията, в които живеем. В края на октомври Европейският парламент призовава всички държави да поставят по-високи цели в областта на климата до 2030 г.

Кризите в тази област и в биологичното разнообразие са сред най-важните предизвикателства, пред които е изправено човечеството. Стихийни бедствия, трайни засушавания, изчезващи видове и ограничени храни и ресурси. Светът се променя пред очите ни.

Лятото отдавна си отиде, но Испания все още страда от необичайна суша. Особено засегнати са северната и южната част на страната. 47% от общата площ на Испания е в капана на продължителна суша, показва доклад на Министерството на околната среда в Мадрид, който беше представен от държавния телевизионен оператор RTVE.

Заснети кадри показват засушени територии, които преобладават в летните горещини, но това, което наистина има значение, е продължителната липса на валежи.

Снимка: iStock

Експертите допускат връзка с изменението на климата. По-рано също е имало суши в тези райони – особено трайни са били през 2008 г. Глобалното затопляне обаче ги прави по-чести и продължителни в регионите около Средиземно море, се казва в друг документ на испанското министерство на околната среда. През лятото големи части от Европа страдаха от тежка суша, възникваха горски пожари, а коритата на реките оставаха безводни.

Ситуацията става все по-критична в Севиля на юг и в по-голямата част на Барселона в североизточната част на Испания. В Каталуния вали много по-малко в сравнение с предходните години. А резервоарите, които захранват гъсто населения регион, са пълни само на 33,8%, посочва докладът.

След последната голяма суша през 2008 г. е построена голяма инсталация за обезсоляване на морска вода в Ел Прат, близо до Барселона. Според експертите още през лятото на 2021 г. е щяло да има ограничения за потреблението на вода, ако не е бил направен този ход, пише вестник El País. Централата в Ел Прат е завършена през 2009 г., има годишен капацитет от 60 милиарда литра питейна вода и работи на пълни обороти.

До момента ограничения върху потреблението на вода са въведени в повече от 500 общини в Каталуния. Те засягат 6,7 милиона души, или 80% от населението в региона.

Снимка: iStock

Към момента мерките са приложени за промишлеността и селското стопанство. На много места наредбата ограничава пълненето на басейни, поливането на градини, паркове, голф игрища и измиването на автомобили, фасади на къщи и дворни пространства.

Засега няма да е необходимо да се ограничава използването на вода в домовете за миене, готвене или пиене, но бе отправен апел към гражданите „да са наясно с изключителната ситуация, пред която е изправена страната“.

Доставянето на питейна вода за хигиена и готвене не е застрашено и е гарантирано и за 2023 г., съобщава вестник La Vanguardia, позовавайки се на властите в Барселона.

Севиля въведе подобни мерки през септември след изключително сухото и горещо лято.

Учените по климата определят Средиземноморието като един от регионите в света, които ще пострадат най-много от повишаването на температурите поради изменението на климата.