Изправено пред безпрецедентна суша, правителството на Португалия предложи 43 общини временно да повишат цените на водата за най-големите си потребители и забрани почистването на улиците и поливането на обществените паркове и градини.

Цяла континентална Португалия страда от екстремна суша след горещи вълни през последните месеци, казва националният метеорологичен институт IPMA.

Министърът на околната среда Дуарте Кордейро заяви късно в сряда, че от 61 язовира в континентална Португалия, 10 са в критично състояние, като обемът на съхраняваната вода е под 20% от капацитета им.

Почти пресъхналите язовири снабдяват 40 общини в северната и централната част на държавата и 3 в най-южния регион Алгавре, зависещ от туризма.

Въпреки че като цяло държавата има достатъчно вода в резервоарите си за две години потребление, 10-те язовира в критична ситуация нямат достатъчно за една година, каза Кордейро.

Португалия има общо 278 общини и те отговарят за водоснабдяването на населението.

В 43-те най-засегнати, Кордейро каза, че правителството е предложило в периода, в който сушата е най-тежка да бъде увеличена цената за семейства и компании, които потребяват повече от 15 кубични метра вода на месец. Средностатистическото семейство в Португалия консумира 10 кубични метра месечно.

Също така, те трябва „временно да преустановят използването на вода, която не е от първа необходимост, а именно за миене на улици и поливане на зелени площи, както и за декоративни фонтани и плувни басейни“, каза той и добави, че правителството ще помогне да се гарантира бързото прилагане на тези мерки.

„Винаги има правна възможност правителството да приеме мерки, които имат повече сила, отколкото препоръки, въпреки че засега не е необходимо“, каза министърът на околната среда и добави, че общините са готови да действат.

През февруари правителството нареди на шест язовира да спрат производството на електроенергия, а от август Португалия преустанови напояването голф игрища и обществени паркове и градини в Алгавре, за да избегне необходимостта да ограничава водата за човешка употреба.