Страните от Европейския съюз ще обучават украински военни. Министрите на външните работи на ЕС подписаха нова мисия за военна помощ за обучение на 15 000 украински служители в различни държави членки.

Целта на мисията е повишаване на военния капацитет на въоръжените сили на Украйна, за да може „страната да защитава териториалната си цялост в рамките на международно признатите си граници, да упражнява ефективно суверенитета си и да защитава цивилното население“, се казва в официално прессъобщение на Съвета на ЕС. 

„Днес засилваме подкрепата си за Украйна, за да се защити от незаконната агресия на Русия. Мисията за военна помощ на ЕС ще обучава украинските въоръжени сили, за да могат да продължат смелата си борба“, заяви Жозеп Борел, върховен комисар по външна политика на ЕС.

Снимка: EPA
„EUMAM не е просто мисия за обучение, тя е ясно доказателство, че ЕС ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, допълни той.

Атаките с дрон в Украйна влязоха и в дневния ред на срещата на външните министри.

„Тези дронове-камикадзета, по подобие на иранските, които виждаме в Украйна - това вече е ескалация. Едно е да не участваш, но е друго да подкрепяш активно руската страна с военни материали“, каза Александър Шаленберг, външен министър на Австрия.

„Ирански дронове изглежда се използват за атаки в центъра на Киев. Това е акт на жестокост, на което трябва да отговорим“, каза Йепе Кофод, външен министър на Дания. 

Мисията на ЕС ще осигури индивидуално, колективно и специализирано обучение на украинските военни, включително на части от териториалната отбрана. Тя ще действа на територията на държавите членки и ще има оперативен щаб в Брюксел, за да осигури цялостна координация на стратегическо равнище. 

Първоначалният мандат на мисията ще бъде двегодишен, а референтната сума за общите разходи за този период ще бъде 106 700 000 евро.