На фона на военните действия в Украйна, клиники събират генетичен материал от мъжете, за да запазят националния генофонд.

Темата за изкуственото оплождане в момента активно се обсъжда в украинските медии и в социалните мрежи.

За да не се загуби златният генофонд на Украйна, беше измислена безплатна програма за събиране на биологичен материал от военните.

„По време на военни действия, за съжаление, човек може да загуби здравето си. Има статистически данни, че честотата на безплодието сред участвалите във военни действия е с около 20-30 процента по-висока, отколкото сред средното население на същата възраст. Имах такъв случай - мъж, беше на фронта и замрази биологичния си материал. След като се върна обаче жена му попадна в автомобилна катастрофа и за съжаление, поради увреждането на гръбначния ѝ стълб, тя не можеше да се движи. Затова извадихме нейна яйцеклетка и я оплодихме. Сега те обмислят възможността за сурогатно майчинство", обясни Галина Стрилко, специалист по репродуктивно здраве.

Правното регламентиране на сурогатното майчинство е един от най-трудните и неуредени въпроси в семейното право на Украйна. Въпреки това то съществува, а в страната идват хора от целия свят за изкуствено оплождане и с надежда за дете.