На 8 октомври 2022 г. беше взривен Кримският мост. В отговор на атаката, която така и не стана ясно дали е организирана от украинската страна, Русия започна масирани удари над големите градове в Украйна, сред които и Киев.

Едно от оръжията, с които Москва иска да подчини украинците е дронът „Шахед 136“ или както е познат с руското си име „Герань-2“. Той се използва активно от руската армия в Украйна от септември 2022 г.

Какво представлява дронът?

ХЕСА „Шахед 136“ (от персийски – „Свидетел 136“) е ирански дрон на компанията "Хеса", който е във въоръжение от 2021 г. Задачата му е да поразява наземни цели от разстояние. Самите апарати са заредени с експлозиви и затова се наричат дронове камикадзе.

Дронът е с дължина 3,5 метра и размах на крилете 2,5 м. Скоростта, която развива е над 185 км/ч и тежи около 200 килограма. Един такъв струва около 20 хиляди долара. 

Максималното разстояние, което може да измине е приблизително 2500 километра.

Летателният апарат е с делта крило, централен фюзелаж, който прелива в крилата. В носа на дрона се намира бойната глава, както и цялата оптика, която е нужна за точна атака. В задния край на тялото се намира двигателят.

Бойната глава се активира при удар.

Дронът се изстрелва почти хоризонтално с много лек ъгъл нагоре. В първоначалния си полет е подпомаган от ракета, която бързо се отделя от тялото след излитане. Могат да бъдат изстрелвани до 5 дрона едновременно. Рамката му за изстрелване е преносима, което позволява дронът да бъде монтиран на всеки военен и конвенционален камион, като това позволява бързи атаки.

Къде се използва?

Едни от най-ранните данни за използването на дрона идват от 2020 г. в Йемен. Според изданието „Нюзуик“ именно този модел дрон е използван при атаки от страна на хусите.

В Иракски Кюрдистан през 2022 г. „Шахед 136“ е използван в атаки срещу цели на кюрдските сепаратисти.

А в Украйна?

Месеци преди Русия официално да потвърди, че използва иранските дронове във войната в Украйна, американски разузнавачи твърдяха, че снабдяването с тях е факт. Според данните Иран е снабдила Мосва с няколко стотици дронове, сред които и „Шахед 136“, макар от иранска страна официално да отричат.

И до момента арабската страна не е заявила официално, че доставя каквито и да било боеприпаси на Русия, въпреки че многократно е казвала, че „световни сили използват въоръжение иранско производство“.

Снимка: Reuters

На 13 септември 2022 г. използването на „Шахед 136“ е официално потвърдено от снимки на останки от дрона, но с руското му наименование „Герань-2“. Според Родион Кугалин, който артилерийски командир на 92.ра бригада, „Шахед 136“ е използван за унищожаването на четири гаубици, както и два БТР-а по време на офанзивата на Харков.

На 23 септември се появяват още данни за атаки с дронове в Одеса. В социалната мрежа „Телеграм“ се появяват и клипове на прелитането на дроновете.

Твърди се също, че с такъв дрон е ударено седалището на украинския флот в Одеса.

В ранните часове на 5 октомври дронът успява да достигне до град Бяла Черква в Киевска област. Това е първият случай, при който е доказано, че „Шахед 136“ може да достигне района на Киев.

Според украинските войници „Шахед 136“ може да се чуе от няколко километра. Наричат го иранският мотоциклет, защото шума наподобява този на мотор. Уязвим е на огън. Армията пуска срещу тях МиГ-29 изтребители, чиято цел е да свалят дроновете, но това е изключително трудно, защото дронът може да лети на много ниска височина. Подобна стратегия е използвана за сваляне и на ракети.

Снимка: Reuters

На 13 октомври 2022 г. украински МиГ-29 се разбива във Виница, където се опитва да свали дрон „Герань-2“. Според украински източници той се е детонирал близо до изтребителя и шрапнели са поразили кокпита на пилота, което е наложило той да катапултира.

Именно този дрон е сочен като главен изпълнител на атаките в Киев.

Слад атаките над украински цели с „Шахед 136“ президентът Володимир Зеленски обяви използването им за колаборация на злото и ограничи всички връзки на Украйна с Иран.

Според американския неправителствен Институт за изследване на войната Москва скоро може да договори с Техеран покупки и на най-новия модел ирански дрон - Араш 2. Той е много по-скъп, но и много по-бърз. Способен е да носи по-разрушителни оръжия и най-вече да изпълнява бойни задачи на много по-големи разстояния.

Дронове-камикадзе обаче имат и военните в Украйна. Те използват американския модел Суич-блейд.