Два дни след взрива, засегнал Кримския мост, Русия нанесе най-мащабните си въздушни атаки по територията на Украйна от началото на войната. Ударени бяха десетки градове в цялата страна – от Харков, Днипро и Запорожие, през Лвов, до границата с Полша, и столицата Киев.

Украинските власти съобщават за най-малко 83 изстреляни ракети, поне 10 жертви и близо 60 ранени.

Русия нанесе серия от атаки върху Украйна
Снимка: bTV

За първи път беше ударено сърцето на украинската столица – Шевченкивският район. Кметът Виталий Кличко призна за поразени критични обекти. Ракети попадднаха още в пешеходен мост, в музей, в университет, в парк и в сградата на германското консулство, което не функционира.

„Те имат две цели – енергийните ни обекти и хората! Искат хаос и паника, така са избрали часа и местата, че да нанесат възможно най-много щети“, заяви Володимир Зеленски

През деня жители на столицата, укрили се в метрото, поддържаха духа си с народна песен.

Русия заяви, че целите й са били командни пунктове на противниковата армия и енергийна и комуникационна инфраструктура. Не беше скрито, че бомбардировките са в отговор на атаката срещу Кримския мост. 

Русия нанесе серия от атаки върху Украйна
Снимка: bTV

„Днес руските въоръжени сили нанесоха мащабни удари срещу командни пунктове на украинската армия и енергийни и комуникационни структури. Целта беше постигната – всички набелязани обекти бяха поразени“, каза Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

Русия нанесе серия от атаки върху Украйна
Снимка: bTV

Президентът Владимир Путин свика съвета за национална сигурност, който да обсъди взрива на Кримския мост. Той обвини Украйна в опити и за други терористични атаки, включително срещу газопровода „Турски поток“, „Ако опитите за извършване на терористични актове на наша територия продължат, руският отговор ще бъде суров и ще отговаря на мащаба на съответната заплаха“, каза руският президент. 

Колегата му Лукашенко заяви, че разполага беларуски войски по границата с Украйна заради заплахата от Киев и Запада.

Европейският съюз осъди руските ракетни атаки срещу цивилни като „военно престъпление“. Утре лидерите на Г-7 ще заседават спешно чрез видеовръзка, в която ще се включи и украинският президент.

Вашингтон пък призова американските граждани да напуснат Украйна. Кишинев извика руския посланик в страната за консултации. Причината е, че според Молдова три от изстреляните от Черно море руски ракети са нарушили въздушното й пространство.