С 504 гласа "за", 26 "против" и 36 въздържали евродепутатите приеха призива за значително увеличение на военната помощ за Украйна.

Според гласуваната с голямо мнозинство резолюция страните членки, както и другите държави, подкрепящи Украйна, следва да увеличат значително военната си помощ. Важно е това да се случи и най-вече в областите, в които украинското правителство изрично е поискало това.  

Евродепутатите посочват още, че “колебаещите се страни” трябва да предоставят своя справедлив дял с цел по-бързото приключване на военните действия.

В приетата резолюция фиктивните референдуми за анексирането на Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка области се приемат за “незаконни” и “нелегитимни”. Заплахите на руския президент Владимир Путин за употреба на ядрено оръжие ЕП определя като безотговорни и опасни и настоява за бърз отговор, ако те бъдат изпълнени.

Във връзка с експлозиите в района на газопровода “Северен поток” евродепутатите посочват, че има необходимост от засилване на защитата на критичната европейска инфраструктура.

“Членовете на ЕП призовават за създаването на международен трибунал за агресията срещу Украйна с цел наказателно преследване на Путин и всички руски цивилни и военни длъжностни лица и техните марионетки, отговорни за ръководството, започването и осъществяването на войната в Украйна", съобщават още от ЕП.