По време на специална лекция в Операта на Сидни, Стивън Хокинг предупреди, че човечеството трябва да направи всичко възможно, за да колонизира космоса в следващите 1000 години.

Стивън Хокинг изнесе лекцията си посредством холограма, а самият той се е намирал в офиса си в Кеймбридж. „Не мисля, че ще оцелеем още 1000 години без да напуснем нашата крехка планета”, заяви той пред разпродадената зала. Геният и преди е предупреждавал от опасностите на изкуствения интелект, както и възможността за самоунищожение на човешката раса.

По-рано тази година Хокинг определи колонизирането на други планети като „застраховка живот” за човешката раса. Според него това е единственият шанс земните хора да се запазят като вид във вселената.

В края на лекцията си Стивън Хокинг се обърна към публиката с призив „гледайте само към звездите, а не в краката си”. „Опитайте се да извличате смисъл и полза от всичко, за което сте любопитни и виждате около себе си. Бъдете любопитни, колкото и труден да изглежда живота понякога. Винаги има нещо, в което можете да бъдете добри и да успеете. Единственото важно е да не се предавате”, допълни още той.

За финал, Хокинг разсмя публиката с известното си чувство за хумор, използвайки фразата от Star Trek “beam me up Scotty!”, след което специалната холограма с неговия образ е изчезнала от сцената.