60-минутното интервю на журналиста Том Брадби с принц Хари, излъчено по ITV, можете да гледате в специалното студио на bTV тази събота.

Сензационният разговор е проведен в навечерието на публикуването на автобиографията на Хари – „Резервен“.

За най-обсъжданото световно събитие от началото на годината и как се стигна до него – гледайте специалното студио – "Принц Хари: Интервюто" с водещи Петя Дикова и Васил Христов.

18:30 ч – Прошката, отговорността и щастието

 „Дотогава (коронацията – б.р.) могат да се случат много неща. Вратата остава отворена. Топката е в тяхната половина. Трябва да обсъдим много неща и се надявам те да искат да говорим“, казва Хари.

Според него проектите за филмите и книгите са нещо необходимо, защото историята има две страни. Принц Хари твърди, че вече гледа напред. Но според него е редно да се потърси отговорност за някои неща и събития.

„Прошката определено е нещо, което може да се случи. 100%. Искам да си върна баща ми. Искам да си върна брат ми. В момента не мога да ги разпозная, а вероятно и те не могат да ме разпознаят“, казва принц Хари.

В момента той се чувства щастлив. Много хора са смятали, че ще прогонят само Меган, а младият принц ще остане във Великобритания. Сега обаче той имал две деца и прекрасна съпруга. Отбелязва, че се чувства в безопасност в САЩ.

„Да, трудно е. Няма защо да се лъжем. На моменти даже много. Има много хора, които отказват да приемат, че мога да съм щастлив тук, заради това, което съм оставил. Никога не съм бил по-щастлив“, казва още принц Хари.

18:00 ч – Медиите като враг на кралското семейство

„Вече имам чувството, че това статукво, че вътрешно те смятат, че е по-добре ние да останем злодеите. В същото време аз искрено вярвам и се надявам, помиряването между моето семейство и нас ще се отрази на целия свят. Може да звучи високопарно и наивно – все едно. Наистина мисля така“, казва принц Хари.

Според него монархията винаги е обединявала хората. Затова е тъжно, че медиите толкова успешно създават това разделение и конфликт, едновременно с културната война в кралството. Мирът има нужда от истината, категоричен е по-малкият син на крал Чарлз III и Даяна.

Тишината само позволява на мъчителя да мъчи, нали… Затова не зная как могат да се подобрят нещата чрез мълчание“, отбелязва принц Хари.

В книгата си той пише, че ужасна тълпа от жадни за сензации хора искат да се подиграват, да трупат печалби или да решават лични проблеми като измъчват едно много голяма, много старо и разединено семейство.

„Напуснах страната за една година, но медиите не спряха. Пак казвам – една от причините да тръгна на тази мисия за промяна на медиите във Великобритания от лична в делото на живота ми, се дължи на текущите правни битки. Особено за подслушването“, обяснява още в интервюто принц Хари.

17:30 ч – Братята и техните съпруги  

„Има много причини Кейт и Меган да не се разбират. Описвам това подробно. Тогава се надявах се, че Уилям и Кейт, както аз и моята избраница ще се сближим още повече. Мислех, че ще работим заедно, както аз съм им помагал много. Беше забавно, но понякога беше и малко неловко. Но не мисля, че са очаквали да започна връзка с жена като Меган, която всъщност има много успешна кариера“, разказва още принц Хари.

Пресата, както брат му и съпругата му разсъждавали стереотипно. Всички заживели в балона на таблоидите. Принц Хари разказва и за една случката между Меган и Кейт.

В пресата било написано, че актрисата е разплакала съпругата на брат му, но това всъщност било обратното. Кейт дори се извинила на Меган, но никой не разбрал истината.

„Проблемът е в наследника и в резервния, а не в брадата ми. В това кой е по-големият брат. Има известно съревнование. Докато пишех книгата се сетих, че Уилям имаше брада. Баба и други хора му казаха да я обръсне. Разликата, ако е имало такава, е, че обясних на баба, че тогава се чувствах като новия Хари с тази брада. Тя беше като щит срещу тревогата ме“, спомня си принц Хари.

Въпреки всичко на сватбата си се бръсне, защото е във военна униформа и смята, че така е редно. „Казах си: Меган няма да ме познае, когато се приближа и тя ме види без брада“, казва още принц Хари.

След сватбата е имало опит за помирение, но той е бил неуспешен – срещата била неловка и приключила с нещо като прегръдка. Въпреки всичко принц Хари винаги се е надявал Кейт и Меган да се разбират.

17:00 ч - Чарлз III и Камила

„Обществото трябва да се интересува от отношенията между институцията и таблоидите. Ако говорим за моят живот – пресата прави каквото си иска с него. Границата е много размита. Обществото трябва да се интересува от благосъстоянието си, но се вълнува и то под влиянието на медиите, от такива неща и им вярва сляпо. Това ме притеснява“, казва принц Хари.

Той говори за отношенията с баща си, като отбелязва, че винаги ще го обича. Каквото и да е правил никога не е целял да нарани баща си, брат си или семейството си. Единствената критика към крал Чарлз III е липсата на близост. Някои решения на семейството са го наранили дълбоко и подава ръка за помирение.

„Казахме му: „Подкрепяме те, само не се жени за Камила - просто бъдете заедно“. Той не отговори, но тя го направи веднага. След личните ни срещи с нея тя си постави дългосрочни цели – за брак, а после и за короната. Всичко стана с благословията на татко“, пише в книгата си принц Хари.

Навсякъде в медиите се появили нейни разкази за срещите ѝ с принц Уилям. Ето защо в мемоарите си по-малкият брат обвинява Камила, че е изнасяла информация в пресата за преследването на собствените ѝ цели.

Двамата братя се радват за сватбата на Чарлз и Камила, защото тя го правела щастлив.  

16:30 ч - Смъртта на принцеса Даяна

Блудният син на Чарлз и Даяна разказва пред журналиста Том Брадби как се е справил със смъртта на майка си. В нея той признава, че е поискал да види снимките и секретното правителствено досие за фаталната автомобилна катастрофа в Париж.

„Папараците са снимали умиращата ми майка. Никой не ѝ беше предложил помощ. Виждах русата ѝ коса, както и отраженията на лицата на папараците в прозорците на колата. В безумието си те дори са се снимали един друг“, споделя принц Хари в интервюто.

Някои от по-ужасяващите снимки били премахнати от папката с доказателствата за смъртта на Даяна. Днес по-малкият ѝ син казва, че е благодарен за това.

„В този момент търсих доказателства, че това наистина се е случило, че е истина“, казва още той. Признава, че е бил вцепенен при новината и е имал нужда да открие нещо, което да го нарани, да го извади от това вцепенение.

Припомняме хронологията на събитията:

– Всичко започва през 2016 г., когато общ приятел запознава принц Хари с американската актриса Меган Маркъл. Романсът се пази в тайна близо година.

– Ноември 2017 г. - два месеца след първата им обща поява идва и съобщението за годеж.

–  Половин година по-късно беше сватбата в Уиндзор, където присъстваха Петя Дикова и операторът Саша Осиченко. Церемонията беше наблюдавана от близо 2 милиарда души по света.

– През пролетта на следващата година се появи и първото дете на двойката - син, Арчи Харисън Маунтбатън Уиндзор.

–  Октомври същата година се появи и първата "буря в рая" - скандално интервю, заснето в Африка пред журналиста Том Брадби: същият, когото наскоро принц Хари покани в дома си в Монтесито, Калифорния, за интервюто, което ще видим днес. В това интервю от Африка Меган за първи път признава за трудностите да e част от кралското семейство.

– Преди 3 години - на 9 януари 2020 г. излезе официалното съобщение, че принц Хари и съпругата му се отказват от задълженията и привилегиите си, като основни членове на кралското семейство и смятат да станат финансово независими.

– През март следващата година видяхме интервюто с Опра, в което имаше признания за расистки коментари в кралския двор, разочарование от принц Чарлс, от принц Уилям, от Кейт Мидълтън, както и признания за самоубийствени мисли от страна на Меган Маркъл.

– Миналия месец стрийминг платформа излъчи 6 документални серии с нова порция скандални признания и обвинения, срещу хонорар от 100 милиона долара. 

Книгата „Резервен“ стана повод за бурята, която връхлетя кралското семейство с невиждан мащаб от драмата, покрай разводът на века, както нарекоха раздялата между Чарлз и Даяна. Вчера самият принц Хари призна, че черновата ѝ е била 800 страници.

Хората могат само да предполагат, какво е отпаднало, след като на едва 410 страници са събрани обвинения за заговори, истории за убийства, любов, вражди, наркотици и скандални подробности от личния живот на обитателите на кралските дворци. Всичко, за което принц Хари разказва в интервюто с Том Брадби.