Принц Хари е минал със същата скорост през тунела в Париж, където умира Даяна. Освен това е поискал да разгледа снимките, направени непосредствено след катастрофата. „Видах тялото ѝ в гръб, нейната руса коса“, казва Хари в интервю за американската телевизия ITV, откъси от което са цитирани в немското издание „Фокус“.

Блудният син на Чарлз и Даяна разказва пред журналиста Том Брадби как се е справил със смъртта на майка си. Повод за интервюто е излизането на неговата автобиографична книга „Резервен“. В нея той признава, че е поискал да види снимките и секретното правителствено досие за фаталната автомобилна катастрофа в Париж.

„Видях снимките, видях гърба й, както и русата ѝ коса. Тя беше потънала на облегалката на седалката“, спомня си Хари. Някои от по-ужасяващите снимки били премахнати от папката. Днес по-малкият син на Дяна казва, че е благодарен за това.

„В този момент търсих доказателства, че това наистина се е случило, че е истина“, казва още той. Признава, че е бил вцепенен при новината и е имал нужда да открие нещо, което да го нарани, да го извади от това вцепенение. „Тялото ми сякаш се изключи и каза: „Не искаме това“, спомня си още Хари.

Единственият път, в който е плакал, е било на погребението на Даяна. Тогава принцът е едва на 12 години. Спомня си, как баща му, сега крал Чарлз III, му е казал за инцидента, докато той седял на леглото си в замъка Балморал в Шотландия. „Скъпо мое момче, мама е претърпяла автомобилна катастрофа“, казал Чарлс, а Хари очаквал потвърждение от него, че принцеса Даяна е добре. Баща му казал само: „не е успяла“.

Снимка: Reuters

„В книгата описвам подробно колко странно беше това събитие и каква вина изпитвах. Мисля, че Уилям също се чувстваше виновен докато се разхождах из двореца Кенсингтън, гледахме цветята оставени за майка ни и се ръкувахме с хората. Трябваше да се усмихваме, а ние страдахме. Всички смятаха, че я познават. А двамата най-близки хора - тези, които тя обичаше най-много, не можеха да покажат никаква емоция“, казва още той в интервюто си за телевизия ITV.

По-късно гледал отново записите от този ден. Принцът разказва още, че двамата с Уилям е трябвало да вървят зад ковчега на Даяна в процесията за нейното погребение в Лондон. „Нямаше абсолютно никакъв начин да оставя Уилям да го направи сам. И нямаше абсолютно никакъв начин той да ме остави да го направя сама“, казва Хари.

Снимка: Reuters

Най-трудното нещо в живота му е да се примири със смъртта на майка си. Освен всичко друго, когато е на 23 години Хари минава през същия тунел, в който умира Даяна. По-късно споделил с Уилям и той му признал, че е направил същото.

Хари е премахнат от списъка с гости за коронацията на Чарлз III след пикантните разкрития в автобиографичната му книга „Резервен“, твърди немското издание „Фокус“, позовавайки се на светските хроникьори във Великобритания. Според тях скандалните разкрития, които изтичат в публичното пространство през последните дни, не се харесват на кралското семейство и вероятно това ще има последици за принца-бунтар.