„Най-голямото, най-древното и най-нефункционалното семейство“ – така принц Хари описва кралското семейство на Великобритания в новата си книга. В интервю пред Том Брадби. престолонаследникът коментира всичко – от смъртта на Даяна, до отношенията с баща му крал Чарлз III и брат му принц Уилям.

„Милото ми момче, мама е катастрофирала“

В цялото интервю могат да се чуят откъси от книгата на принц Хари със заглавие „Резервен“, която започва с мрачен разказ за вечерта, в която малките принцове разбират за смъртта на майка си – принцеса Даяна.

„Той седна на ръба на леглото и сложи ръка на коляното ми. „Мило ми момче, мама е катастрофирала“. Спомням си как мислех „катастрофа, добре. Но тя е добре, нали?“. Чаках да ми отговори, че е добре, но той не го направи“, спомня си Хари.

„Опитаха се, милото ми момче. За жалост, тя не е оцеляла“.

В интервюто Хари разказва как изпитва разбиране и състрадание за баща си, защото вероятно му е било много трудно да каже подобно нещо на синовете си.

Снимка: Getty Images

„Загубих много спомени преди тази случка. Явно това е бил моят защитен механизъм“, коментира Хари.

Той разкрива също, че е поискал да се запознае с документите около разследването на смъртта на майка му и е много благодарен на тогавашния си секретар, че не му е позволил да види най-стряскащите кадри.

„Спомням си когато осъзнах отраженията в автомобилните стъкла на какво са. Светкавици. Това бяха светкавици и зад някои от тях – призрачни лица. Папараци. Папараците се бяха снимали в отраженията. Нито един от тях не се опитваше да ѝ помогне. Те просто снимаха, снимаха, снимаха“, казва Хари.

Катастрофата с принцеса Даяна била обяснена на двете момчета като „верига на колело – ако извадиш една брънка, резултатът нямаше да е такъв“. И двамата принцове, самосиндикално един от друг, молят шофьорите си да минат с кола през тунела, в който умира Даяна. „Няма как да загубиш контрол в този тунел. Дори след няколко питиета. Невъзможно е“, казва Хари.

Снимка: Getty Images

„Обичам баща си. Обичам брат си. Обичам семейството си“

„Винаги имах усещането, че баща ми не е готов за родителството. А да е самотен родител? Татко никога не е бил готов за това. Ако трябва да съм честен – опита се“, казва Хари за връзката с баща си крал Чарлз III.

В интервюто принцът разкрива, че една вечер е имал сериозен разговор с баща си, в който той му се извинява за сериозните проблеми с депресията и гнева. „Предполагам е моя вина. Трябваше да ти осигуря помощ още преди години“, предава думите на баща си Хари.

Уилям и Хари помолили баща си да не се жени за Камила – сега, кралица консорт. „Подкрепяме те, подкрепяме Камила. Само не се жени за нея. Бъдете заедно, татко“. Така му казахме, той не отговори. Скоро след този разговор Камила започна „дългата игра“ – сериозна кампания с крайна цел брак и Короната“, казва Хари.

За отношенията с брат си той признава, че винаги е имало съревнование.

„Има любов, но и много раздяла. Това вероятно ще изненада хората“, казва Хари. По думите му е имало период, в който брат му не е искал да има нищо общо с него.

Принцът споделя, че се е надявал наистина да съществува „Великолепната четворка“ – Уилям, Кейт, Меган и Хари, но бързо станало ясно, че това няма да стане. „Това четиримата да бъдем заедно винаги ми е било надежда“, казва Хари в интервюто.

„Много бързо всичко се обърна в „Меган срещу Кейт“, признава той.

За взаимоотношенията вътре във „Великолепната четворка“ четете статията на LadyZone.bg

„Кълна се в живота на мама!“

В един от цитатите от книгата на Хари той разказва за потресаващ разговор между брат му и него. Действието се развива по време на погребението на Елизабет II.

„Той се опитваше да прикове погледа ми. Накара ме да погледна в очите му. „Слушай ме, Харолд. Обичам те. Искам да си щастлив. Просто искам да си щастлив. Харолд, кълна се, кълна се в живота на мама“, спомня си принцът.

„Той спря, аз спрях, татко спря. Уилям използва секретната дума, универсалната ни парола. От малки се бяхме разбрали, че ще използваме тези думи само в моменти на голяма криза. „Кълна се в живота на мама“. Аз спрях на едно място, не защото Уилям използва този код, а защото това не свърши работа. Просто не му повярвах“, казва Хари.

Снимка: Getty Images

Прошка и носене на отговорност

„Прошката определено е нещо, което може да се случи. 100%. Искам да си върна баща ми. Искам да си върна брат ми. В момента не мога да ги разпозная, а вероятно и те не могат да ме разпознаят“, казва Хари.

И въпреки това признава – „Колкото и да ми се иска да има помирение, трябва някой да понесе отговорност“ (за отношението на семейството с Меган Маркъл – б.р.).

„Уилям и Кейт минаха през същото заради баща ми и мащехата ми или техният офис. В момента, в който се ожениха, те преживяха същата история с таблоидите, която и ние с Меган. Всичко това се случи и на нас, но този път ни го причиниха Уилям и Кейт“, казва Хари.

„Аз не искам институция. Искам семейство. Разбирам как те (кралското семейство – б.р.) няма да разберат как да разделим двете. Но според мен, след всичко, което видях и преживях през последните години, разделение трябва да има“, категоричен е принцът.

„За момента, те не са показали никакво желание за сдобряване. И не съм сигурен защо е това. Тишината позволява на насилника да продължи да насилва. Не знам как неговоренето ще промени нещо към по-добро“, казва Хари.

За тормозът от таблоидите, гледайте повече във видеото.