Европейският съюз и Съединените щати поименно посочиха четирима високопоставени руски служители, на които се налагат санкции заради отравянето на Алексей Навални. Москва отново отговори остро на техните действия.

Във видеоконференция високопоставени представители на правителството на президента Джо Байдън заявиха пред репортери, че мерките се взимат в координация с Европейския съюз и повториха призива на американския президент към Русия да освободи Навални от затвора.

Санкциите са в отговор на това, което високопоставените представители на Вашингтон определиха като опит на Русия да убие Навални миналата година, обвинение, което Москва не приема. Предшественикът на Байдън, президентът Доналд Тръмп, не наложи санкции на Русия заради нападението срещу Навални, отбелязва Ройтерс. Байдън възприе по-твърд подход към руския президент Владимир Путин.

"САЩ не се стремят нито към презареждане в нашите отношения с Русия, нито към изостряне на напрежението", каза единият от представителите на Вашингтон. Смятаме, че Съединените щати и нашите партньори трябва да бъдат ясни и да карат Русия да си плаща, когато поведението й преминава границите, спазвани от отговорните страни, каза той.

Високопоставените представители на САЩ, които говориха на брифинга, засега обаче не назовават санкционираните руски официални лица, предаде Асошиейтед прес. Правителството на Байдън налага санкции и на 14 фирми и едно предприятие, повечето от които според него са свързани с производството биологични и химически вещества.

Обявените днес наказателни мерки ще са първата от поредица стъпки на правителството на Байдън "в отговор на редица дестабилизиращи действия", добави единият от висшите служители, които говориха пред репортерите при условие да бъде запазена тяхната анонимност.

Това са първите санкции срещу Русия от правителството на Байдън, което обеща да се противопостави на Путин при предполагаеми нападения срещу руски опозиционни фигури и хакерски действия в чужбина, включително срещу американски правителствени агенции и американски компании, отбелязва Асошиейтед прес.

Европейският съюз също наложи днес санкции срещу четирима руски висши официални лица заради вкарването в затвора на опозиционера Навални. ЕС забранява влизането на своя територия и замразява авоарите на Александър Бастрикин, ръководител на Следствения комитет на Русия, Игор Краснов, главен прокурор на Русия, Виктор Золотов, началник на Националната гвардия, и Александър Калашников, ръководител на Федералната служба за изтърпяване на наказанията.

Брюксел заяви, че четиримата попадат в този списък "заради ролята си в произволното арестуване, преследване и осъждане на Алексей Навални, както и заради репресиите срещу мирните протести във връзка с незаконното отношение към него".

Москва отново отговори остро.

Евентуални нови американски санкции срещу Русия заради вкарания в затвора руски опозиционер Алексей Навални само ще влошат двустранните отношения, предупреди днес Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Кремъл отрича да има връзка с разболяването на опозиционера миналата година и изтъква, че няма доказателства той да е бил отровен.

Русия "задължително ще отговори" на евентуални западни санкции, даде да се разбере нейният министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Франс прес.

"Никой не е отменил правилата на дипломацията и едно от тези правила е принципът за реципрочност", каза Лавров пред журналисти.