Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви днес, че страната е готова да прекрати отношенията си с ЕС, ако има още санкции.

Лавров каза това в интервю пред YouTube канала "Соловьов Live", пише РИА Новости.

По-късно от руското министерство обясниха думите му, като добавиха, че е имал предвид, че такъв развой е възможен, ако Брюксел пожелае, информира ТАСС. 

Това се случва след посещението на дипломат номер едно на Евросъюза Жозеп Борел в Русия и обсъждането на нови санкции срещу Русия заради ареста на Навални.

Руският опозиционер получи ефективна присъда, а Борел - искане за оставка от евродепутати. Причината за последното - върховният европейски представител за външната политика не е отговорил на квалификациите на Лавров за ЕС по време на пресконференция в Москва. Тогава външният министър нарече евросъюза "неблагонадежден партньор".

„Ние сме готови да прекратим отношенията си с Евросъюза, ако инициативата дойде оттам. От наша страна ние винаги сме призовавали за равноправно и взаимоуважително сътрудничество, за което говори и Сергей Лавров“, написаха в позиция от руското МвнР след днескашното интервю на Лавров.

Руският външен министър заяви по-рано, че Москва не изключва прекъсване на връзките с Брюксел, ако ЕС наложи санкции, които създават рискове за чувствителните сектори на руската икономика.

"В случай, че отново видим, че в някои области се налагат санкции, които създават рискове за нашата икономика, включително и в най-чувствителните области, убеден съм, че можем да станем напълно самодостатъчни икономически. Не искаме да се изолираме от глобалния живот, но трябва да сме подготвени. Искаш ли мир, готви се за война“, каза Лавров в YouTube канала на Соловьов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!