Трудни разговори между дипломат номер едно на Евросъюза и външния министър на Русия в контекста на осъждането на опозиционера Алексей Навални.

Русия изгони трима европейски дипломати с мотив, че са участвали в протестите в подкрепа на опозиционера Алексей Навални.

Решението за представителите на Германия, Швеция и Полша беше обявено часове след разговорите в Москва между първия дипломат на Евросъюза и руския външен министър.

Първата среща между двете страни на такова високо ниво от 2017 г. насам очаквано завърши без резултат. Жозеп Борел и Сергей Лавров обсъдиха редица теми, като единствената, по която имат консенсус, е тази за руската ваксина срещу COVID-19.

"Надявам се, че Европейската агенция по лекарствата ще одобри "Спутник V", за да може тя да бъде използвана и в страните от Европейския съюз", заяви Борел.

Борел повтори призива на Евросъюза за освобождаване на Алексей Навални и за независимо разследване на неговото отравяне. Лавров пък предупреди за "непредвидими последствия" при последващо влошаване на отношенията – с други думи при нови евросанкции.

„Предадох на господин Лавров нашата дълбока тревога и повторих нашия призив за освобождаването на Алексей Навални и за започване на безпристрастно разследване на неговото отравяне“, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Снимка: Reuters

„Разгледахме подробно отношенията между Русия и Европейския съюз. Вярно е, че те не са особено добри включително заради едностранни нелегитимни рестрикции, въведени от Съюза под измислени претексти. Свикнахме с все по-честото използване от страна на Брюксел на едностранни рестрикции без легална основа. Поне засега живеем с идеята, че Европейският съюз е ненадежден партньор.“, каза външният министър на Русия Сергей Лавров.

В същото време Навални отново се яви в съда – този път по дело за клевета, което блогърът определя като "скалъпено". По него го грози присъда общественополезен труд. А в социалните мрежи се появиха снимки на условията в московските арести, препълнени със задържани протестиращи.