Русия е изгонила трима европейски дипломати от Германия, Полша и Швеция заради участие в непозволените протести в подкрепа на Алексей Навални, съобщава „РИА Новости“, позовавайки се на изданието „ЕУ Обзървър“ и източници от администрацията на ЕС.

Според "ЕУ Обзървър" обявяването на дипломатите за персона нон грата е станало, докато външният министър на Русия Сергей Лавров и дипломат №1 на Европа Жозеп Борел са били на общата си пресконференция. Но нямаше публикувано съобщение на сайта на министерството на външните работи на Руската федерация. По-късно и ТАСС потвърди новината, позовавайки се на източници от дипломатическото ведомство.

Накрая вестта беше потвърдена и с официално съобщение:

"Във връзка с участието на дипломати в незаконни акции на 23 януари и в съответствие с Виенската конвенция от 18 април 1961 г. Русия обявява за персона нон грата трима дипломати на Германия, Швеция и Полша, които трябва да напуснат страната в най-скоро време", са заявили от външното министерство в Москва.

Оттам очакват, че посолствата на трите въпросни страни и техният персонал "вече ще спазват дипломатическите норми в бъдеще".

Вестта идва на фона на влошаване на отношенията между ЕС и Русия. Причина за това станаха острите международни реакции, след като Алексей Навални беше осъден на близо три години затвор от московски съд. ЕС, САЩ и Великобритания поискаха опозиционера да бъде освободен. Москва беше критикувана и за използването на сила при арестите на демонстранти по време на протестите в подкрепа на Навални. Близо 1400 души бяха задържани при последните протестни акции.

В отговор говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини западните страни, че се месят във вътрешните работи на Русия и ги посъветва да се фокусират върху собствените си проблеми.

Руското посолство в София също излезе с остра позиция за „спекулациите в българското информационно пространство“ по повод присъдата на Навални.