Предстои първо посещение на високопоставен представител на Брюксел в Русия от 2017 година насам. Тази вечер в Москва пристига дипломат №1 на Съюза – Жозеп Борел. 

Посещението идва в сложен контекст – дни след осъждането на Алексей Навални на затвор. Брюксел неколкократно призова за освобождаването му, а от Кремъл заявиха, че са готови на всичко за подобряване на отношенията си с Общността, но събитията около Навални са вътрешни дела. 

След като не успя да си издейства свиждане с опозиционера, дипломат №1 на Съюза ще се срещне с външния министър Сергей Лавров и с представители на гражданското общество.

В същото време пред арестите в Москва се извиват опашки от близки на хилядите задържани при протестите в защита на Навални. От Кремъл отхвърлиха обвиненията на Запада в репресии и заявиха, че арестуваните са участвали в незаконни протести. 

Реакция днес имаше и от руското посолство у нас: „Смятаме, че най-активните страни, които под „благовиден“ предлог на „защита на демокрацията и гражданското общество“ искат да повлияят на вътрешнополитическата ситуация в Русия, би следвало най-напред да осигурят спазването на демократическите права и свободи в собствените си държави, и чак след това да се занимават с „Навални“.