В Европарламента този вторник тече дебат за отношенията с Русия и спорното посещение в Москва на върховния европейски представител за външната политика Жозеп Борел.

Над 70 депутати вече подписаха писмо с настояване за оставката на Борел до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Причината е в мълчанието на дипломата от миналия петък, когато пред него, на пресконференция в Москва, руският външен министър Сергей Лавров нарече съюза "неблагонадежден партньор". Евродепутатите отбелязват, че Борел не успя да се срещне с опозиционния лидер Алексей Навални, а трима европейски дипломати бяха експулсирани от Русия, по време на визитата му, но той научи за това от социалните мрежи.

„Целта на посещението ми в Москва миналата седмица беше от една страна – да предам лично позицията на Евросъюза по въпроси, които са от значение за нас – права на човека, политическите свободи и ситуацията с Навални. Това не беше оценено. Второ, като част от подготовката на срещата Русия-ЕС през март исках да проверя дали руските власти проявяват интерес към сериозен опит за промяна в нашите отношения и конструктивен диалог – отговорът е ясен – не, те не са готови“, заяви е планарната зала на Европарламента върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

В отговор, евродепутати заявиха, че Борел е попаднал в "медиен капан", организиран от руските власти.
Евентуални нови санкции срещу Русия ще се обсъждат на ниво посланици на ЕС на 22 февруари, както и на Европейски съвет през март.