Посещението в Русия на върховния европейски представител за външната политика Жозеп Борел и отказаната му среща с руския опозиционер Алексей Навални предизвикаха оживени реакции в Европа. Атмосферата се сгорещи допълнително и от вестта, че Русия гони европейски дипломати,

Брюксел се въздържа от официален коментар, но пък направи два неофициални. Първият, Европейската делегация не била подготвена за подобни разговори в Москва. Вторият коментар е с футболни термини – „руският външен министър е вкарвал гол след гол, без европейският върховен представител да хване поне един“.

Европа настоява за безусловно и незабавно освобождаване на Алексей Навални, потвърди днес ЕК. Но върховният представител на Съюза за външната политика не успя да се срещна с руския опозиционер, както очакваше.

„Как върховният представител на Европа може да го види при тези обстоятелства? Това би могло да създаде грешно впечатление, че ние приемаме тази ситуация, а това не е така“, заяви Набила Масрали, говорител на ЕК.

Посещението на Жозеп Борел не е приключило, продължават и контактите на ЕС с екипа на Навални, заяви този петък Комисията в отговор на въпроса защо Жозеп Борел не е прекратил посещението си, след категоричния отказ на Русия да допусне среща с опозиционера.

Отношенията с Русия беше и в акцентите на завършилата преди малко видеосреща тази вечер между германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон.

„Трябва да останем в диалог с Русия“, заявиха двамата лидери, но експулсирането на европейски дипломати и затварянето на Навални бяха наречени от Меркел „много далече от принципите на правовата държава“.

Стана ясно, че германското външно министерство е призовало руския посланик за "неотложни разговори" и "му изложи много ясна германската позиция" по повод изгонването на нейния дипломат от Москва.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!