Руското съд потвърди присъдата на опозиционера Алексей Навални за икономически престъпления.

Той е осъден на близо три години лишаване от свобода. Присъдата беше условна, но заради нарушаване на мярка за неотклонение беше променена в ефективна.

Съдията Дмитрий Балашов обаче намали присъдата с месец и половина и критикът на Кремъл в крайна сметка ще трябва да лежи в затвора две години и половина.

Снимка: Reuters

На процеса по това дело Навални не се призна за виновен и заяви, че присъдата му е политически мотивирана. Той реагира със саркастична забележка на решението на съда.

„Намалиха присъдата с месец и половина. Страхотно!“, каза той от оградената със стъклени панели зона в съдебната зала.

Миналия месец Навални се върна в Русия от Германия, където се възстановяваше след почти фатално отравяне през август 2020 година. Той каза, че не е можел да се явява пред властите за наложената му подписка миналата година, тъй като по това време се е лекувал в Германия.

Снимка: Reuters

„Не искам много да се хваля, но целият свят знаеше къде съм. Веднага след като се възстанових, купих самолетен билет и се прибрах у дома“, заяви той пред съдията.

Навални каза, че не съжалява, че се е върнал в Русия.

Защитата му ще внесе касационна жалба срещу днешното съдебно решение, съобщи адвокатът му Вадим Кобзев. Навални, който се намира в следствен изолатор, може да бъде пратен в лагер още днес, допълни юристът. По думите му обаче това може да стане и след решението по друго дело срещу опозиционера, което ще продължи по-късно днес.

Навални е обвинен в клевета срещу ветеран от Втората световна война, участвал във видео в подкрепа на миналогодишната конституционна реформа, която ще позволи на президента Владимир Путин да се кандидатира за още два мандата в Кремъл след 2024 г.

Арестът и осъждането на опозиционера доведоха до протести в цялата страна.