Евросъюзът налага персонални санкции на високопоставени представители на руските власти, заради задържането в затвора на опозиционния лидер Алексей Навални. Решението беше взето tтози понеделник на срещата в Брюксел на министрите на външните работи от ЕС.

Редица европейски страни настояваха за нови санкции за Русия, след посещението на върховния европейски представител в Москва, което в Брюксел беше наречено "катастрофално". Близки до опозиционния лидер Алексей Навални смятат, че мерките ще засегнат реално властта в Русия. Последва незабавна реакция - Възможни са ответни мерки от страна на Русия към Европа, заяви руският посланик в Брюксел Владимир Чишов. 

Европа подготвя списък на представители на руските власти, които ще бъдат санкционирани. Сред тях вероятно ще са генералният прокурор и директорите на Националната гвардия и на Федералната служба за изтърпяване на наказанията. 

„Видима е конфронтацията между Русия и Европейския съюз. В случая с господин Навални, те отказват да спазят поетите ангажименти и да вземат предвид решенията на Европейския съд по правата на човека. Днес трябва да обсъдим какъв да е отговорът ни и заедно да определим посоката“, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел.

"Дори да са минимални мерките, дори да има разочаровани, за първи път ще бъдат наложени персонални санкции за нарушаване на човешките права. Това отваря нов път за преговори с Европа и изпраща ясно послание към хората от режима. Може би това ще предизвика пропукване, когато хората започнат да усещат, че да си близък до Путин вече не толкова хубаво като преди. Това ще e важен знак", заяви Леонид Волков, шеф на щаба на опозиционния лидер Алексей Навални.  

Санкциите трябва да са насочени към конкретни хора, отговорни за нарушенията на правата на човека, а не такива, от които биха пострадали обикновените руски граждани, заяви в Брюксел българският външен министър Екатерина Захариева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!