САЩ обявиха, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман има имунитет срещу съдебно преследване за убийството на журналиста Джамал Хашоги, предадоха световните медии. 

Журналистът бе убит и тялото му бе разчленено от агенти на Рияд в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г. Тогава американските разузнавателни служби казаха, че операцията е била проведена по заповед на принц Мохамед, фактически лидер на Саудитска Арабия от няколко години. 

"Джамал отново умря днес. Мислехме, че ще има някакво правосъдие от САЩ. Парите обаче отново са на първо място", написа в "Туитър" минути след новината от Вашингтон Хатидже Дженгиз, годеницата на покойния Хашоги.

В писмено изявление говорител на Съвет за национална сигурност към Белия дом поясни, че тази правна формулировка на Държавния департамент е направена "съгласно отдавнашни и добре установени принципи на обичайното международно право".

Говорителят се позова на документ на федерален съд в окръг Колумбия, в който представители на министерството на правосъдието на САЩ пишат, че "доктрината за имунитет на държавен глава е добре установена в обичайното международно право".

Адвокати от министерството съобщават, че администрацията на президента Джо Байдън "е определила, че Бин Салман оглавява чуждестранно правителство и вследствие на този свой пост се ползва с имунитет пред юрисдикцията на съдилищата в САЩ".

Хатидже Дженгиз и базираната във Вашингтон организация "Демокрация за арабския свят сега" са завели във федерален съд в столицата на САЩ дело срещу саудитския престолонаследник, негови близки съветници и други хора за предполагаемото им участие в убийството на Хашоги.

Според Рияд принцът, който наскоро бе назначен за премиер, няма пряко участие в убийството.