Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е одобрил операцията за залавянето и убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги през 2018 г., сочат разсекретените доклади на американското разузнаване, предаде Ройтерс.

От Риад твърдо отричат каквото и да е участие на саудитския престолонаследник.

„Смятаме, че престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман е одобрил операцията срещу Хашоги“, заяви директорът на разузнавателната агенция на Съединените щати във връзка с доклада.

Снимка: EPA

„Базираме това твърдение на контролът върху вземането на решения, който саудитският принц налага. Също така има данни за директно участие на ключов съветник и членове на разузнаването на Мохамед бин Салман. Има данни и за подкрепа от страна на саудитския принц при използването на насилствени методи за заглушаване на дисиденти, които живеят в чужбина“, посочва се още в доклада.

Докладът за убийството на Хашоги беше разсекретен от президента Джо Байдън, след като неговият предшественик отказа да го направи, базирайки решението си на закон от 2019 г. Доналд Тръмп се позова на текст, според който Съединените щати не трябва да се въздържат от оспорване на действията на Саудитска Арабия.

Въпреки това администрацията на Байдън се опитва да запази отношенията си със Саудитска Арабия. През седмицата президента на САЩ проведе телефонен разговор с бащата на Мохамед бин Салман – 85-годишният крал Салман, в който и двете страни препотвърдиха добрите си отношения.

Убийството на Кашоги

Джамал Хашоги, който е пребивавал в Съединените щати, пишеше коментарни материали за „Вашингтон пост“, в които открито критикуваше законите и действията на саудитския престолонаследник.

През 2018 г. той беше примамен в саудитското консулство в Истанбул с обещанието, че ще получи важен документ, който ще му позволи да се ожени са турската си годеница.

Там той беше убит и разчленен. Останките му не са намерени.

Снимка: Reuters

Първоначално Риад имаше противоречиви твърдения относно изчезването на Хашоги, но по-късно призна, че той е бил убит по време на „операция за екстрадирането му“.

По случая бяха арестувани 21 мъже, както и петима висши служители. Други бяха уволнени от длъжностите им.