Годеницата на Джамал Хашоги заяви, че се надява на промяна в подхода на САЩ по случая с убийството на саудитския журналист под натиска на Конгреса, без да изключва среща с Доналд Тръмп при известни условия, предаде АФП. 

Хатидже Дженгиз, която е туркиня, каза това на пресконференция в Истанбул, на която представи книга, разказваща за живота на Хашоги, убит в консулство на Саудитска Арабия в Истанбул през октомври.

Книгата, озаглавена "Джамал Хашоги: неговият живот, неговата борба, неговите тайни", е написана от турските журналисти Мехмет Акиф Ерсой и Синан Онуш въз основа на разкази на неговата годеница Дженгиз. Издание на книгата в превод на английски език се очаква да излезе следващата седмица.

В тази книга Дженгиз споделя своите спомени и представя документи за живота на Джамал Хашоги.
Като припомни, че Тръмп й беше отправил покана, която тя отклони през декември, Дженгиз заяви, че "би могло да стане дума за посещение в САЩ през март". Тя пожела американският президент да промени "позицията" си и "да следи отблизо случая".

Снимка: Reuters

Имам надежда, не непременно по въпроса с Тръмп, но във връзка с факта, че новият Конгрес ще следи този случай по-отблизо", добави Дженгиз, която избухна в ридания в началото на изказването си.
Тръмп има срок до петък, за да каже на американския Конгрес кого смята за отговорен за убийството на Хашоги.

Убийството на Хашоги предизвика възмущение в цял свят и хвърли сериозна сянка върху имиджа на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който бе обвинен от американски сенатори на основата на заключенията на ЦРУ. Но администрацията на Тръмп твърди, че не разполага с неопровержими доказателства за това той да е замесен в убийството и подчертава важността на стратегическото партньорство между Вашингтон и Рияд.

Дженгиз, която отказва да отправя обвинения, посочи, че очаква края на разследването в Турция и изрази съжаление, че тялото на Хашоги все още не открито.

(Използвани са материали на БТА)