Турският съд реши да преустанови съдебния процес срещу 26 граждани на Саудитска Арабия, съдени задочно за убийството на коментатора на вестник „Вашингтон пост“ Джамал Кашоги. Делото да бъде предадено на Саудитска Арабия, предаде „Асошиейтед прес“.

Решението бе взето въпреки предупрежденията на правозащитни групи, че прехвърлянето на делото в кралството ще доведе до прикриване на убийството, което хвърли подозрения върху саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Решението идва в момент, когато Турция, която е в икономическа криза, се опитва да подобри сложните си отношения със Саудитска Арабия и други страни от региона.

Някои медии твърдят, че Рияд е поставил като условие за подобряване на отношенията прекратяването на делото срещу саудитците. Защитници на човешките права призоваха Турция да не предава делото на Саудитска Арабия. 

Като предава делото за убийство, което е извършено на нейна територия, Турция съзнателно ще изпрати процесът обратно в ръцете на онези, които са отговорни за него, заяви генералният секретар на "Амнести Интернешънъл" Агнес Каламард.

Според нея саудитската система на няколко пъти е отказала да сътрудничи с турския прокурор и е ясно, че саудитски съд не може да раздаде справедливост.

Базираната в Ню Йорк правозащитна организация „Хюман райтс уоч“ заяви, че с оглед на пълната липса на съдебна независимост в Саудитска Арабия, ролята на Рияд в убийството на Кашоги, предишните опити да се възпрепятства правосъдието и криминалната правосъдна система, която не задоволява основни стандарти за справедливост, шансовете за справедлив съдебен процес по делото в Саудитска Арабия са близки до нулата. 

Журналистът Джамал Кашоги, сътрудник на вестник „Вашингтон пост“, бе убит на 2 октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където бе отишъл да вземе документи, необходими за сватбата му с турската му годеница.

Някога приближен до саудитските власти, Кашоги се превърна по-късно в техен яростен критик. Останките му така и не бяха намерени.

Турските власти твърдят, че Кашоги е бил убит и след това разчленен с трион за кости в консулството от екип саудитски агенти, изпратени в Истанбул. Групата е включвала съдебен лекар, служители на разузнаването и сигурността и лица, които са работили за офиса на престолонаследника.

Миналата седмица прокурорът по делото препоръча то да бъде прехвърлено в Саудитска Арабия с аргумента, че процесът в Турция ще остане без резултат. Министърът на правосъдието на Турция подкрепи препоръката, като добави, че процесът в Турция ще бъде възобновен, ако турският съд не е удовлетворен от резултата от производството в кралството. Не беше ясно обаче дали Саудитска Арабия, която вече е изправила някои от обвиняемите пред съда при закрити врата, ще започне нов процес, отбелязва „Асошиейтед прес“. 

Турция очевидно е подслушвала консулството на Саудитска Арабия и е предоставила аудиозапис на убийството на ЦРУ, както и на други, посочва агенцията. Убийството предизвика международно възмущение и осъждане.

Западните разузнавателни агенции, както и Конгресът на САЩ, заявиха, че операция от такъв мащаб не би могла да се осъществи без знанието на принца.
Турция, която обеща да хвърли светлина върху бруталното убийство, започна да преследва задочно обвиняемите през 2020 г., след като Саудитска Арабия отхвърли исканията за екстрадирането им. Сред обвиняемите са двама бивши помощници на принца. 

Някои от мъжете бяха изправени пред съда в Рияд при закрити врати. През 2020 г. саудитският съд осъди 8 души на между 7 и 20 години затвор за убийството на Кашоги. 

Задочният съдебен процес в Турция срещу 26 граждани на Саудитска Арабия започна през юли 2020 г.