Саудитска Арабия поиска смъртно наказание за петима души, обвинени в убийството на журналиста Джамал Хашоги. Те са поръчали и извършили престъплението, съобщи саудитският прокурор.

„Хашоги, пишещ за „Вашингтон пост” и неприкрит дисидент, почина, след като е бил упоен от петимата обвиняеми и след това разчленен”, заяви говорителят на прокуратурата в първото саудитско потвърждение за начина на убийството му.

Снимка: Reuters

Според разследването, решението за ликвидиране на журналиста е взето след като „не са успели да убедят Хашоги да се върне по собствено желание”. Причината за смъртта е предозиране с наркотик, инжектиран на журналиста от членовете на работната група след неуспеха на преговорите в генералното консулство. След това тялото на Хашоги е било разчленено и изнесено от сградата на дипломатическия корпус. Обвинените по делото са общо 11. 

Междуврменно прокуратурата оневини престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, за когото заявиха, че не е бил замесен в убийството на Хашоги. Съединените щати обявиха, че налагат финансови санкции на 17 саудитски длъжностни лица, замесени в убийството.