Правителството на САЩ ще продължи да разследва убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, заяви в Будапеща държавният секретар Майк Помпейо. Той  добави, че САЩ ще предприемат още действия за търсене на отговорност от замесените в смъртта на Хашоги.

Работещият в САЩ саудитски журналист бе убит в саудитското консулство в Истанбул през октомври. Саудитска Арабия първоначално отрече смъртта му, но впоследствие потвърди, че нейни агенти са го убили. Рияд обаче отрича заповедта за убийството да е била дадена от най-високо държавно ниво.

Помпейо призова Унгария, която е главният съюзник на Русия в ЕС, да не допуска Москва да създава разделения между западните страни. "Не трябва да допуснем Путин да създаде разделения между приятели в НАТО", каза Помпейо на съвместна пресконференция с унгарския външен министър Петер Сиярто.

САЩ ще споделят информацията си за рисковете от ползване на оборудване на китайската телекомуникационна компания "Хуауей" със страни като Унгария, каза Помпейо.

Помпейо заяви, че ще изтъкне пред унгарския премиер Виктор Орбан и други официални лица, че търгуването с "Хуауей" е придружено от значителни рискове за сигурността на информацията и опазването на личните данни, които може да поставят под въпрос сътрудничеството със САЩ.

Официални представители на САЩ са дълбоко обезпокоени от експанзията на "Хуауей" в Европа, особено в членки на НАТО като Унгария.

Снимка: EPA

"Важното е да споделим с тях нещата, които знаем за рисковете, които поражда присъствието на "Хуауей" в техните мрежи - истински рискове за хората им, за загубата на защита на лични данни на хората им, риска Китай ад използва това по начин, който не е в най-добрия интерес на Унгария", заяви Помпейо на журналисти в посолството на САЩ в Будапеща, цитиран и от БТА.

Помпейо ще предаде същото послание в Словакия, където ще бъде утре. Оттам той ще замине за Полша за участие в конференция за бъдещето на Близкия изток, в която ще се обсъди положението с Иран. Помпейо ще направи кратки визити и в Белгия и Исландия.