Акциите на китайския технологичен гигант „Хуауей” (Huawei) се сринаха, след като стана ясно, че финансовият директор на компанията Мън Уанджоу е била арестувана в Канада по искане на американските власти, съобщават световните агенции.

Освен топ служител на компанията, тя е и дъщеря на нейния основател.

Според информация на „Ройтерс” поне от 2016 г. в САЩ тече разследване за това дали „Хуауей” не са заобикаляли наложените на Иран санкции.

През 2013 г. стана ясно, че с компанията е свързана друга фирма от Хонконг, която се е опитала да снабди ирански телеком с ембаргово оборудване. Мън е била част от управлението на втората фирма в периода между февруари 2008 г. и април 2009 г. Не е ясно обаче дали арестът е свързан с дейности от този период.

Официалната позиция на „Хуауей” е, че към момента няма достатъчно информация по случая, „но няма данни за закононарушения от страна на г-жа Мън”. Китайското външно министерство е поискало официално обяснение от САЩ и Канада, като позицията на Пекин е категорично против ареста.

Ударът по една от най-големите китайски компании в IT сектора идва броени дни, след като лидерите на САЩ и Китай се разбраха за „примирие” в рамките на започнатата от Доналд Тръмп търговска война. Не е ясно каква ще бъде ответната реакция на Пекин.

Днес Тръмп коментира, че е "много уверен", че ново търговско споразумение ще бъде подписано в рамките на 90 дни. Дали арестът на Мън е част от сложната политическа игра около договора, не е ясно.