Китайският телекомуникационен гигант „Хуауей” (Huawei) не получи разрешение да изгради 5G мрежата на Австралия от съображения за сигурност, предаде АП, цитирана от БТА.

Днес правителството в Канбера обяви, че участието в проекта на компания, която „вероятно получава указания от чужда държава извън обсега на правосъдието”, представлява прекалено голям риск.

„Хуауей” изрази в „Туитър” силно разочарование от решението. През юни президентът на австралийския филиал на компанията Джон Лорд заяви, че отхвърлянето на един от водещите доставчици на 5G технологии може да се отрази на икономическия растеж на Австралия и на нейната производителност за десетилетия напред.

От китайската компания подчертаха, че никога не биха предали данни за австралийските си клиенти на китайското разузнаване, но според Канбера няма достатъчно механизми за контрол на този риск.

Решението засяга и корпорацията Зет Ти И (ZTE), китайски производител на мобилни устройства.

Няколко правителства започнаха да наблюдават под лупа дейността на „Хуауей” заради връзките й с китайското правителство. Частната китайска компания е основана от бивш майор от Народноосвободителната армия през 1987 г.

Австралия вече един път не пусна „Хуауей” на своя територия – през 2011 г., когато течеше процедура за изграждане на широколентовата инфраструктура на страната. През 2012 г. компания претърпя неуспех на американския пазар след доклад на Конгреса, в който се посочваше, че представлява риск за сигурността, и бе отправено предупреждение към телекомуникационните оператори да не купуват оборудването й.

През последните месеци американските мобилни оператори са подложени на натиск от регулаторите да спрат да предлагат смартфони на „Хуауей”.

Заради спор около кражби на интелектуална собственост и износ към ембаргови държави САЩ отрязаха достъпа на Зет Ти И до важни компоненти и почти докараха компанията до фалит. По-късно кризата утихна.