В първите си реакции след обявяването на резултатите от разследването на терористичното нападение в Бургас от 18 юли 2012 г. САЩ и Израел, които още навремето обвиниха ливанската шиитска групировка „Хизбулла” за извършител на атентата, призоваха ЕС да предприеме незабавни действия срещу екстремистката организация.

По-късно стана ясна и позицията на Канада. Страната заявява, че приема „много сериозно” свързването на притежател на канадски паспорт с атентата нападение през юли, съобщи АФП, цитирайки външнният министър Джон Беърд. „Канада приема информацията за участието на живеещо в Ливан лице с двойно гражданство много сериозно и работи с българските власти”, каза той.

Съветникът по въпросите на борбата с тероризма на американският президент Барак Обама Джон Бренън, който е и най-вероятния нов директор на Централното разузнавателно управление на САЩ призова европейските държави към „про-активни действия”, за разкриване на инфраструктурата, финансирането и оперативните мрежи на „Хизбулла”.

Според Бренън нападението в Бургас е разкрило „Хизбулла” като „терористична организация, която е готова безразсъдно да напада невинни мъже, жени и деца, и която представлява истинска и растяща заплаха не само за Европа, но и за останалата част от света”.

„Опасните и дестабилизиращи действия на „Хизбулла” – от нападенията срещу туристи в чужди страни до подкрепата, която оказва лидерът й Хасан Насрала за кървавата кампания на сирийския президент Башар Асад срещу собствения му народ – заплашват сигурността на народи и държави по целия свят”, заявява Джон Бренън.

От своя страна министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че резултатите от българското разследване, които посочват „Хизбулла” организатор на атентата в Бургас трябва да тласнат ЕС да „си извади необходимите заключения” за групировката и да я включи в списъка на терористичните организации, съобщава АФП.

„Нападението в Бургас беше нападение на европейска земя, срещу държава-член на ЕС. Надяваме се европейците да си извадят необходимите заключения за истинската натура на „Хизбулла”, се казва в изявлението на премиера на Израел.

„Атентатът в Бургас е само едно от серията терористични нападения, планирани и извършени от „Хизбулла” и Иран. В допълнение към подкрепата, която „Хизбулла” и Иран оказват на кървавия режим в Сирия”, заявява още израелският премиер.

 

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти