Самолет на германските военновъздушни сили, превозващ евакуирани от китайския град Ухан германски граждани и чужденци заради епидемията от новия коронавирус, кацна на летището във Франкфурт, съобщи Франс прес.

По-рано днес от външно министерство препоръчаха на всички наши сънародници да не пътуват до Китай, беше обявена и 4-та степен на риск заради коронавируса. 

Трима наши студенти вече са на територията на френското консулство. Други двама – момче и момиче, ще бъдат транспортирани утре рано сутрин със самолет на френските авиолинии. Транспорт на двамата ще става от борд на борд. В неделя „Спартан” ще поеме от летището двама български студенти, които ще бъдат откарани във ВМА за срок от 14 дни. Ако някои от двамата, които ще са във френския самолет, покажат признаци на температура, те ще останат под карантина във Франция.

Пътниците, 102 германци и 26 чуждестранни граждани, ще бъдат прегледани в спортна зала на летището, пригодена за случая. Тези, които не представляват никаква опасност, ще бъдат превозени с автобус до военна казарма близо до Гермерсхайм в провинция Райнланд-Пфалц, където ще останат под карантина две седмици.

По-рано днес германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, цитирана от ТАСС, че самолетът прелетял над руска територия, но не получил разрешение за междинно кацане в Москва за презареждане в гориво и трябвало да се приземи в Хелзинки.

По данни на в. "Билд" на борда на самолета А310 имало 144 пътници - 108 германци, 34 китайци и по един от България и САЩ.

Използвани са материали на БТА