Нашият сънародник Велин Георгиев се намира под карантина в близост до Шанхай след престой в провинция Хубей, откъдето тръгна заразата с новия коронавирус. Той разказа по телефона в ефира на „Тази сутрин“ от първо лице за мерките срещу епидемията в Китай. 

Велин живее от 13 години в Китай, където се занимава с внос на български вина. Прекарал е 4 дни в провинция Хубей, на 300 километра от град Ухан. Мъжът след това е пропътувал близо 1000 километра с автомобила си, за да се измъкне от огнището на заразата. В момента той  е под карантина в дома си.

Снимка: Reuters

Прибирането му е станало възможно благодарение на съдействието на генералното ни консулство в Шанхай и българското посолство в Пекин. Нашите дипломати помогнали на Велин да се сдобие с разрешително за придвижване, без което неговото прибиране е било невъзможно.

По магистралите се движат само автомобили със специален режим, а останалите биват спирани на пунктове, които контролират входовете към аутобаните.

За да му бъде издаден документ за прибирането му вкъщи, Велин е трябвало да получи разрешение от властите на провинцията, където се намира домът му. Такова му било дадено устно, но само при условие, че ще бъде поставен под карантина, на което сънародникът ни не възразил. Самият той признава, че е искал да бъде отделен, за да е сигурен, че не пренася вируса и няма да застраши семейството си

Снимка: btvnovinite.bg

Велин описва мерките срещу, които се вземат в китайските градове. Малките улички в мегаполисите се преграждат дори със зидове, придвижването става само по големите булеварди, като на всеки 200 метра има контролни пунктове с полиция и линейки.

При постовете мерят температурата на преминаващите и записват техните данни. Освен полицаите по улиците има и доброволчески отряди, които също патрулират.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!