Националната лаборатория за грип и остри респираторни заболявания е мястото, където се изследват и проследяват грипните вируси у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

В лабораторията ще се изпратят и пробите в случай, че се открие съмнение за разпространението на новия корoнавирус в България. 

Снимка: btvnovinite.bg

Към момента в света има повече от  4000 заразени в близо 20 държави. Сред тях са САЩ, Тайланд, Япония и Южна Корея. Вирусът достигна и Европа, с потвърдени случаи в Германи и Франция.

Огнището на заразата е Китай, където са всички смъртни случаи - над 100. Симптомите на коронавируса са близки до тези на грипа -  температура, кашлица, задух и затруднено дишане.

У нас вече има подготвени отделения в Инфекциозната болница и във Военна болница в София, в случай, че се регистрира заразен.

За „Тази сутрин“ вирусологът и завеждащ лабораторията проф. Нели Корсун обясни, че към момента не са изследвани съмнителни проби у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите и тестовете, които са специфични за изследването, ще бъдат получени в началото на следващата седмица.

Проф. Корсун подчерта, че симптомите на новото заболяване са сходни с тези на често срещаните респираторни заболявания.

Именно затова разграничаването между двете може да стане единствено въз основа на специфични лабораторни методи.

Вирусологът обясни, че за новия вирус ще се изследват хора с тежки симптоми и епидемична връзка със заразени. Според нея мерките трябва да бъдат насочени към пътниците, които идват от заразени райони.

Снимка: btvnovinite.bg

„Идващите пътници трябва да бъдат под медицинско наблюдение и при наличието на първите симптоми на респираторно заболяване – да уведомят лекуващия лекар за състоянието и пътуването си“, допълни експертът.

По думите ѝ все още са много неизвестните по отношение на вируса. Тя обясни, че това е нов и непознат щам, към който никой по света няма имунитет.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен това коментира, че все още не се знае кой е източникът, какви са начините, както и лекотата на предаване на заразата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не се знае дали е възможно продължително предаване, което да даде повод за предизвикването на епидемия“, допълни още вирусологът.

За собствена безопасност експертът съветва да се носят санитарни маски, които обаче да се сменят на всеки 2 часа.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 627 0 159 1 390
Света 6 844 797 5 310 398 146 3 348 860
Заразени* Нови Починали
България 2 627 0 159
Света 6 844 797 5 310 398 146
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer