"Препоръчваме на четвърта степен всички български граждани да не пътуват до Китай, настоятелно това да не се прави. Това е степента, която обявяваме в момента".

Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на извънредната среща в Министерски съвет заради разпространяващия се коронавирус. Има готовност да се обяви и пета степен - забрана за пътуване до Китай.

Външният министър съобщи, че в Китай имат доброволна връзка с около 270 наши сънародници, но до момента никой не е потърсил съдействие с посолството ни.

"Всеки китайски гражданин или гражданин на друга държава, който е бил на територията на Китай или други държави, в които е разпространен новият коронавирус, ще бъдат подложени на много задълбочена и щателна медицинска проверка и наблюдение", каза здравният министър Кирил Ананиев. 

„Още със стъпването на територията на Република България: на Летище „София“ или на Летище „Варна“ и „Бургас“ ще преминат през термокамерата, която е поставена на МВР контрола. И след като се установи, че има температура или друго неразположение, незабавно ще бъде насочен към ВМА в София или лечебните заведения, които сме определили във Врана и Бургас, и ще бъде под непрекъснато наблюдение, ако се наложи, и лечение“, допълни той.

„Умоляваме и настояваме българските граждани да не пътуват до Китай. Гранична полиция в никоя държава не е спряла епидемия, но може да я забави. На аерогарите да има термокамери“, нареди премиерът Бойко Борисов по време на срещата.

Борисов настоя и внимателно да се проследят китайските граждани, които са били в страната си за новата им година и сега се връщат по борси у нас.

„Рисковете са огромни. Ние не може да забраним на някой да отива там, но в следващите няколко седмици и докато не намерят ваксина за този вирус, най-високата степен на мерки за контрол“, заяви още Борисов.

Единствено трима българи – две момичета и едно момче студенти, ще бъдат транспортирани от Ухан.

Трима наши студенти вече са на територията на френското консулство. Едно от момичетата е с двойно гражданство и тя ще пристигне в Германия още днес, където и ще остане, съобщи Захариева.

Другите двама – момче и момиче, ще бъдат транспортирани утре рано сутрин със самолет на френските авиолинии. Транспорт на двамата ще става от борд на борд. В неделя „Спартан” ще поеме от летището двама български студенти, които ще бъдат откарани във ВМА за срок от 14 дни. Ако някои от двамата, които ще са във френския самолет, покажат признаци на температура, те ще останат под карантина във Франция, уточни Екатерина Захариева.

Тези хора, които не показват наличие на температура или неразположение, също ще бъдат поставени под карантина, но тя ще бъде домашна и те ще бъдат наблюдавани от личния лекар, като това ще се отнася не само за тях, а и за техните семейства, обясни Ананиев и допълни, че домашната карантина е 14 дни. 

Осигурени са необходимите предпазни материали. Това са престилки, маски, ръкавици, шапки, които ще предпазят не само здравните органи, но и хората от „Гранична полиция“, които също контактуват с тези граждани. 

Здравният министър обясни, че през следващата седмица ще се проведе среща на европейските здравни министри в Брюксел, на които ще бъдат обсъдени и подробните мерки за ограничаване на навлизането на коронавируса на територията на ЕС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!