Българска студентка се оказа в центъра на епидемията в изолирания китайски град Ухан. Оттам тръгна заразата с новия коронавирус. Под карантина са над 56 милиона души в Китай. Поне трима са българските граждани в Ухан, научи bTV.

Пето денонощие Преслава Пешкова е под карантина в студентското си общежитие. Тя учи в Щутгарт и е на обмен в китайски университет, заедно с двама нейни колеги от Германия.

„Аз съм от края на септември месец тук, тъй като съм по обмен. В нощта на 23 януари родителите ми смениха билета, за да се върна на 31 януари, тъй като ситуацията с вируса стана по-сериозна и няколко часа по-късно – ранните часове на 24 януари, един приятел ми съобщи, че ще блокират Ухан в 10 ч. сутринта. Излизането от града няма да е възможно. Тъй като съм с двойно гражданство, аз се обадих на немското посолство да питам дали могат да ми потвърдят тази информация, защото обмислях да си стегна багажа просто, да отида на гарата и евентуално да се измъкна и да си чакам полета на 31 януари, който е от Шанхай“, разказа Преслава.

В тези последни часове преди град Хуан да бъде блокиран от китайските власти, едно от двете момчета – колеги на Преслава от Щутгарт, решава спешно да напусне града.  

„Първото момче, което си е чист германец – няма друго гражданство, се измъкна през нощта, когато аз звънях на посолството, за да ги питам дали информацията е вярна или не. Той реши да не чака и успя да се измъкне и да си тръгне“, разказва българката.

Другият колега на Преслава също е германец с американско гражданство. Очаква се той да замине днес.

Когато германските власти потвърждават за карантината за Преслава Пешкова е късно да напусне Ухан: „В стаята в общежитието с мен нищо не се случва. По цял ден си седя вкъщи, гледам филми, чета книги. Чакам“.
 
Повечето жители на Ухан, включително и Пресалва, са запасени с храна за поне няколко дни и причината не е вируса.

„Сега е китайската Нова година и мои приятели ми казаха, че ще са затворени магазините за 1-2 дена и че е по-добре да се запася с храна, тъй като всичко в кампуса е затворено и трябва да излизам на около два километра. Аз си накупих храна и вода преди да се случи, точно деня преди да затворят града. Имам запаси, но от днес от университета ни раздават храна по три пъти на ден“, споделя още българката.  

Докато получава храна в общежитието Преслава случайно среща още двама българи: „Аз съвсем случайно разбрах, че има и други българи. Момичето живее в блока срещу мен и случайно чух българска реч и я спрях на улицата и по този начин разбрах, че има други българи. Момичето е от София и тя учи тук китайски език, китаистика“.

Освен американците, Франция също организира напускането на нейните граждани.

„Много съм разочарована от немското посолство, тъй като съм с двойно гражданство и очаквах, че Германия като една държава, която е доста силна, ще направи всичко възможно да ни измъкнат оттук, но до момента нямам никаква информация и никой не се е свързал с нас. На колегите от българското посолство съм много благодарна, тъй като те поддържат връзка с нас и ни информират ежедневно. Разбирам, че за нас е много трудно да ни измъкнат оттук, тъй като сме трима човека и не може да се организира цял самолет да ни измъкнат от Ухан“, каза още Преслава.

За нея не остава друго, освен да чака. Въпреки мащабите на блокирания 10-милионен град Хуан, властите в Китай доставят на гражданите храна, вода и стоки от първа необходимост